Poznejte včas život ve spárech partnera manipulátora

18.03.2023 | Vztahy

Ač první dojem napovídá, že sociopat je někdo, kdo je jistě pod drobnohledem lékařů a běžně se s ním nesetkáte, opak je pravdou. Jsou to obyčejní lidé. Žijí vedle nás, s námi, jsou to naši sousedé či kolegové a věřte, že na první pohled sociopata určitě nepoznáte. Bývají totiž často nesmírně okouzlující a charismatičtí.

Sociopatie je porucha osobnosti, pramenící více či méně ze špatných vztahů a neschopnosti přizpůsobení se okolí. Lidé s touto poruchou nemají dostatek ohleduplnosti vůči druhým, necítí stud ani výčitky svědomí a neustále s lidmi okolo sebe manipulují. V těch opravdu nejhorších případech, může být osoba trpící sociopatií nebezpečná. Ale ve většině případů se s nimi pouze nedá vyjít.

Jak poznat, zda máte co dočinění s manipulátorem?

Jak bylo řečeno, v prvních okamžicích to nepoznáte. Manipulátor působí velmi šarmantně a většinou se jedná o velice zajímavé lidi. Dokážou být nezvykle nápomocní, pro druhé by se rozkrájeli, tím si nenápadně vytvářejí vaši oddanost a závislost. Pak ale nastane zlom a z okouzlujícího člověka je rázem odměřená a chladná osoba.

Pokud začnete naléhat, abyste zjistili, co zapříčinilo změnu stavu, otočí situaci proti vám – „Nic mi není, rozčiluješ mě ty, protože se mě stále ptáš, co mi je“. Postupem času vás začne nenápadně izolovat a hrát si s vašimi city: „Myslel jsem, že budeme večer spolu, ale když raději trávíš čas s kamarádkou, než se mnou…“. Takové situace pak výrazně gradují. Sociopat začne svoji oběť dirigovat, jak je to jen možné a ztratí veškerý respekt. Má ji v hrsti.

Příznaky, které mohou pomoci odhalit sociopata

  • Nedostatek studu. Sociopat dokáže říkat a dělat opravdu zlé věci, aniž by měl později výčitky svědomí. Všechno špatné neváhá otočit proti vám, i když máte o jeho vině přímé důkazy.
  • Stálé lži. Něco vám slíbí a nikdy to nesplní. Při výhrůžkách rozchodem vás uprosí, že se sebou něco udělá, ale nikdy se o to ani nepokusí. Lže o čemkoli, z čeho má prospěch nebo mu situaci usnadní.
  • Minimální emoce. Vy panikaříte, máte strach, cítíte úzkost, pláčete na pohřbu, smějete se na svatbě a manipulátor stojí vedle vás a nehne brvou. Velmi typické. Ale pozor! Sociopati se umějí bavit, smát i plakat, ale pouze tehdy, pokud je to pro něj přínosné. Emoce vyvolané vnějším vlivem najevo nedává.
  • Násilné chování. Nakopne psa, kočku nebo třeba rovnou praští vás? Bohužel i tohle je charakteristické pro lidi trpící sociopatií. Rádi ubližují a mnohdy nejen psychicky, ale i fyzicky. Uspokojuje je pocit nadvlády.
  • Jsou egocentričtí a narcističtí. Nereagují na kritiku ostatních a mají o sobě velmi vysoké mínění. V jejich očích jsou lepší, než kdokoli jiný, nikdo nezvládne to, co oni, a pokud ano, minimálně ne tak dobře. Neposlechne ani vaše rady, nezajímá ho, co se mu druhý snaží říct.
  • Nemívá mnoho přátel. Buď je jich málo a jsou to spíše známí nebo nemá žádné. Je to známka toho, že s ním není něco v pořádku a měli byste se mít na pozoru.
  • Izoluje vás. Pomocí nenápadných intrik se snaží vás dostat do svých spárů. Donutí vás, abyste ho začali litovat kdykoli, kdy budete chtít trávit čas s někým jiným a nakonec se věnovali pouze jim. Vyvolá ve vás pocit viny za to, že ho chcete na pár hodin opustit.
  • Dětinskost. Manipulátoři se neradi dělí, jsou extrémně sobečtí. Neradi na sebe berou velkou zodpovědnost a chtějí vás mít neustále nablízku.
  • Svaluje vinu na vás. Přivádí vás k šílenství, když dělá něco, co nesnesete, ale když mu to vyčtete, svalí vinu na vás a tvrdí, že jste blázen a ještě se vám vysmívá do obličeje. Typický postup konfliktu s manipulátorem. Nikdy za nic nemůže. To všechno jen vy!

Jak řešit situaci?

Nesnažte se se sociopatem nikdy hádat nebo dělit o své emoce. Tím akorát přiživujete jeho touhu po ovládnutí vaší osoby. Pokud jste přesvědčení, že máte co dočinění s manipulátorem, držte si odstup a snažte se mu vyhýbat. Pokud se jedná o kolegu nebo kamaráda, bude to jistě složité, ale nemožné to není. Buďte nudní, a pokud to jde, ignorujte ho.

Nebuďte však zlí, chovejte se normálně, jen nebuďte přehnaně otevření a snažte se vyhnout konfrontacím. Pokud je manipulátorem váš partner, bude situace o to složitější. Nejlepší řešení je ale ze vztahu rychle odejít. Sociopat svoji poruchu málokdy vyléčí, neboť si ji nikdy nepřizná.

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-6494.1992.tb00981.x - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat