Partner, nebo mobil. Telefony opravdu zabíjejí naše milostné vztahy

10.05.2018 | Vztahy

Máte chytrý mobil? A váš partner taky? Vaše odpověď bude s největší pravděpodobností kladná, protože 21. století těmto přístrojům prostě přeje. Jenže co když je právě smartphone největším milostným jablkem sváru, které nebezpečně nahrává rozchodům?

Žijeme v době, ve které jsou mobilní telefony neodmyslitelnou součástí našeho života. Je to ale dobrá zpráva? Spadněte na zem. Ačkoli nám tato zařízení dokážou v mnoha situacích pomoci, škodit umějí také. Tedy hlavně v případě, že jde o partnerské štěstí! Opravdu se smartphone s harmonickým vztahem naprosto vylučuje?

Výkřik techniky jako nepřítel lásky

Američtí vědci působící na texaské Baylorské univerzitě si troufají tvrdit, že používání mobilů přímo ovlivňuje fungování svazku. Na jakém základě odborníci volí tak silná slova? Naznačují to poznatky jejich studie publikované v časopise Computers in Human Behavior Journal, do které bylo zahrnuto několik stovek párů. Při analýze nashromážděných dat totiž vyšlo najevo, že drtivá většina respondentů přiznala, že kvůli telefonům jim doma jaksi vázne komunikace. Co vázne, úplně tam chybí!

Nehraj ty hry pořád. Mluv se mnou!

Když byli adepti požádáni, aby upřímně zhodnotili spokojenost ve vztahu, potažmo s partnerem, hodně jich uvedlo, že jejich drahá polovička věnuje větší pozornost velkému displeji, než jim samotným. To pochopitelně nahrává konfliktům, během nichž vzduchem létají výčitky i nadávky. Proč si dnes lidé přestávají mezi sebou povídat? A kdy jsme vlastně schopnost naslouchat vyměnili za připojení k internetu a „lajkování“ na sociálních sítích? Zřejmě ve chvíli, kdy jsme do svého aparátu poprvé strčili sim kartu.

Čím více využíváte "dotykáč", tím jste závislejší

„Zdá se, že čím dál více uživatelů má s častým používáním mobilních telefonů silnější a pevnější psychologickou vazbu na ono zařízení, která skutečně může způsobit vážné problémy v mezilidských vztazích,“ vysvětluje Matthew Lapierre, americký profesor komunikace na univerzitě v Arizoně, jež se tímto tématem dlouhodobě zabývá. S tímto expertem souhlasí i další odbornice, která iluzi o výkřikách moderní techniky ztratila už dávno.

Kdo je on-line, ten nemá sex

„Chytré telefony i počítače zasahují do intimity jako nic jiného. Jsou tím posledním, s čím se páry před spaním loučí, i tím prvním, s kým vstávají. To narušuje společně trávený čas a snižuje milostnou aktivitu. Také to nesmírně ohrožuje fungování samotného vztahu,“ vysvětluje newyorská sexuoložka Amy Levine. Jak tomu předejít? To je přece jasné – přestaňte „viset“ na mobilu a pořádně si s tím svým popovídejte. Osobní komunikace je prostě základ! Alespoň tedy podle manželských koučů a poradců…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat