Muži odpouštějí nevěru méně ochotně než ženy

14.03.2021 | Vztahy

Muži jsou nejvěrnějším pohlavím, přesto jsou mnohem méně tolerantní vůči fyzické nevěře ženy. Má to své evoluční důvody, ačkoli v moderní době už tyto rozdíly moc pochopitelné nejsou. Nicméně podle statistik z posledních dvaceti let se ženy staly vůči mužské nevěře tolerantnějšími i v rámci manželství. O mužích se však totéž říct nedá.

Tvrdí to advokátní společnost z Anglie, která zhodnotila statistiky rozvodových řízení z posledních dvaadvaceti let. Z čísel vyplývá, že třetina rozvodů přichází i po odpuštění nesprávného chování v minulosti, protože zhřešivší manžel se nenapraví a ten druhý toho začne mít prostě dost.

Třetinový nárůst

„Jsme překvapení zas a znova schopností některých mužů a žen téměř zavřít oči před partnerovým nevhodným chováním. Nicméně případy, s nimiž se potýkáme, dokazují, že mnoho lidí v těchto situacích toho začne mít dost, trpělivost se vyčerpá a nakonec je pro ně nemožné takové chování ignorovat,“ tvrdí Ellen Walker ze společnosti Hall Brown Family Law.

Podle britských statistiků od roku 1996 o třiačtyřicet procent poklesl počet případů, kdy žena žádá o rozvod kvůli nevěře. Ale o třetinu přibyl počet případů, kdy o rozvod kvůli nevěře žádá muž.

Jde hlavně o děti...

„Samozřejmě je pochopitelné, že hlavním důvodem pro setrvání v manželství po nevěře partnera, jsou děti a jejich nejlepší zájmy. Ale jakmile děti vyrostou, mnozí manželé se rozhodnou odejít z manželství, v němž žijí s problémy,“ dodává Walker.

Podle evolučních psychologů jsou muži netolerantní vůči fyzické nevěře proto, že nechtějí vychovávat cizí potomky. Matka je jistá, otec si jistý ale není nikdy. Proto jsou muži tak podezřívaví a netolerantní.

Naopak ženám vadí nevěra psychická, když se totiž muž zamiloval, hrozilo, že přijdou o živitele společných potomků. Když byl muž nevěrný jen fyzicky, zanášel vlastní spermie, ale pro partnerku to důsledky nemělo. V moderní společnosti je tomu jinak. Muž je totiž jako otec společensky zodpovědný za výživu potomků vždy, když je mu prokázáno biologické rodičovství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat