Manuál pro nevěsty. Znáte všechny svatební tradice?

27.06.2018 | Vztahy

Rozbíjení talířů, chomouty, koule na noze, nevěsta v bílém, společné krájení dortu…, to jsou všechno zvyky a tradice, které u nás známe a vídáme snad na každé svatbě. Je jich ale velká spousta a málokdo tuší, jaký je jejich pravý význam. Pojďme se společně podívat na zvyky, které se u nás vyskytují už odpradávna.

Šaty nevěsty a ženicha

Každá nevěsta by měla mít na sobě ve svatební den:

  • Něco nového (jako symbol nového začátku)
  • Něco starého (jako symbol rodinné tradice)
  • Něco půjčeného (jako symbol, že dá na rady druhých)
  • A něco modrého (modrá je znakem věrnosti, lásky a dlouhého života)
  • Nevěsta by na sobě neměla mít perly, ty přinášejí slzy!
  • Ženich by neměl mít na krku motýlka, aby nevěstě neuletěl.
  • Nevěsta může ženicha vidět ve svatebním, ženich ale nevěstu může spatřit ve svatebních šatech až v den svatby, jinak by měli v životě smůlu.

Svatební kytice

Svatební kytici by měla nevěsta spatřit až v den svatby, kdy ji přinese ženich. Na konci svatební hostiny hodí nevěsta kytici za hlavu mezi neprovdané dívky. Říká se, že která z nich ji chytí, do roka se vdá.

Svatební špalír

Svatební hosté vytváří po obřadu uličku, kterou musí oba novomanželé projít (až po obřadu). Přitom se jim svatebčané mohou snažit nenásilně v cestě zabránit. Symbolizuje společné překonání nesnází.

Zkouška ženicha

Ženichovi se připraví špalek se sekerou a láhev vína. Vezme-li do rukou ženich sekeru, je to dobré znamení, bude z něj dobrý hospodář. Chopí-li se láhve vína, bude z něj opilec.

Rýže 

Aby bylo novomanželům dopřáno velké rodiny a hojnosti, zasypou je svatební hosté při vycházení z kostela či obřadní síně rýží, plátky růží nebo konfetami. Dnes se často používají bublifuky, které dotvářejí úchvatný efekt na svatebních fotografiích.

Družičky

Družičky pomáhají nevěstě. Původně nosily šaty velmi podobné těm, jaké měla nevěsta. Tato tradice měla zmást zlé duchy, kteří by mohli ublížit nevěstě.

Vybírání do střevíčku 

Svědek nebo kamarád ženicha sundá nevěstě střevíček a vybírá do něj bankovky. Který ze svatebčanů dá nejvíc, může si s nevěstou zatančit.

Svíčka

Svíčka je symbolem světla a ohně. Už odnedávna se používá při chrámových obřadech, ke kterým svatba nepochybně patří. Svatební svíčka by měla být nejen na obřadu, ale i na hostině. Plamen svíčky vypovídá o budoucím manželství. Pokud je plamen klidný a netřepetá se, bude klidné a harmonické i manželství. Třepetavý a prskající plamen předpovídá bouřlivé manželství.

Květinové děti

Malé děti by neměly chybět na žádné svatbě. Jsou symbolem plodnosti a k přilákání její bohyně by každé z dětí mělo ze svého malého košíčku rozhazovat květiny.

Podvazek

Každá nevěsta by měla mít podvazek. Na hostině ženich sundá nevěstě podvazek a napnutím je vystřeluje mezi svobodné muže. Kdo jej chytí, do roka se ožení. Také se o něj konají dražby a výtěžek jde samozřejmě novomanželům.

Podle počasí se usuzuje na budoucnost manželství:

  • jasný den = radost v manželství
  • vítr = větroplašství
  • jasné slunce = harmonické manželství
  • zatažená obloha a bouřka = hádky
  • déšť, slzy = slzy smutku i radosti
  • sníh = požehnání a bohatství






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat