První rande je pro tělo stejný nápor jako seskok padákem

14.07.2018 | Vztahy

Jen pro málokoho je první rande s novou známostí, která je navíc sexy a velmi sympatická i duševně, rutinní záležitostí bez emocí. Bušící srdce a potící se ruce přitom nejsou žádnou výjimkou. Je to totiž stresující okamžik, který je provázen vylučováním adrenalinu do krve. Pro většinu lidí je to taková pecka a taková zátěž oběhové soustavy, že ji lze přirovnat k seskoku padákem. Tvrdí to kardiologové z Anglie.

Ti měřili činnost srdce při nejrůznějších činnostech a u prvního rande a seskoku padákem se výsledky velmi podobaly. Pro většinu lidí jsou to zážitky téměř stejně stresující či vzrušující.

Závislost na randění?

Výsledky také naznačují, proč jsou někteří lidé závislí na randění a odmítají se usadit. Právě první rande je pro ně adrenalinovým sportem, kterým si dělají dobře jako ti, kdo trápí svou oběhovou soustavu seskoky padákem, rychlou jízdou autem či návštěvou horské dráhy.

Jít na první rande je emočně často tak náročné, že mnoho lidí kvůli nervům a bušícímu srdci schůzku zruší nebo odloží. Právě výzkum z Wolverhamptonu vysvětluje, proč se tak mnozí zachovají. Je to pro ně moc, stejně jako by řada lidí nikdy neskočila padákem nebo s tím dlouho otálí.

Bojuj, nebo uteč

A fungují také pohlavní rozdíly. Ženy se obecně více děsí seskoků padákem a vzácněji vyhledávají adrenalinové aktivity. Většina mužů je tak ve výhodě i na prvním rande, je pro ně méně stresující a jejich srdce proto tluče méně intenzivně.

„Není překvapivé, že před vzrušujícím zážitkem či extrémním sportem vyskočí srdeční pulz, ale překvapilo nás, že první rande patří mezi ta největší vzrušení… Když se chystáme na stresující a nervující zážitek, naše tělo se přepíná do stavu ‚bojuj, nebo uteč‘, kdy se vylučuje do těla adrenalin a srdeční činnost prudce stoupá… Ale čím častěji se vystavujeme takovým zážitkům a vystupujeme z komfortní zóny, tím lépe pak odoláváme stresu a podobným situacím,“ tvrdí doktor Martin Khechera z University of Wolverhampton.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat