Když je stavba domu začátkem konce vztahu

14.03.2021 | Vztahy

Stavba nebo rekonstrukce domu je pro mnohé páry zkouškou jejich vztahu. Může odhalit rozdíly, o kterých partneři neměli tušení, anebo také vztah upevní. V období, které je plné stresu a důležitých rozhodnutí nastupují také přehnané emoce, které mohou vztah dosud milujících se lidí významně ovlivnit. Nezřídka taková situace končí rozchodem.

Konec místo začátku

Mít vlastní bydlení je snem každého páru. Ne každý má však odvahu nebo prostředky tento sen uskutečnit. A ne vždy je právě stavba nebo rekonstrukce domu tím nejlepším rozhodnutím.

Ať už se partneři rozhodnout stavět s firmou nebo svépomocí, nevyhnete se debatám o tom, koho na práci najmete, kolik to bude stát, jak dlouho to bude trvat a v hlavě pak neleží nic jiného, než samotná stavba. V případě, že se rozhodnou z větší části stavět dům vlastními silami, vystavují se mnohdy několikaleté rutině, kdy jdou z práce do práce.

Po dlouhou dobu mezi sebou řeší jen starosti týkající se nového bydlení a zapomínají na sebe a budování vlastního vztahu. Nezřídka se pak stane, že si po dokončení stavby partneři uvědomí, že si najednou nemají co říct. Propast, která mezi nimi za dobu budování vznikla, najednou nedokážou překonat.

Nevzdávejte to

Když už jednou ke vzájemnému odcizení dojde, je potřeba jednat okamžitě. Důležité je, že máte snahu problém řešit. To už je polovina úspěchu k návratu do harmonického vztahu. Buďte trpěliví. Několikaměsíční nebo i několikaleté odcizení nelze zvrátit jako mávnutím kouzelného proutku. Povídejte si o svých pocitech, snažte se pochopit toho druhého a nedělejte ukvapená rozhodnutí.

Zaměřte se na to, co vás spojuje, proč jste dům stavěli, vzpomeňte na veškerá pozitiva a nezapomínejte, že i když máte za sebou obrovskou dřinu, všechno jste to dělali jeden pro druhého.  Aby se láska, důvěra a intimita ve vztahu udržela, je potřeba na tom neustále pracovat.

Co ti ostatní?

Téměř třetina párů, které se rozhodli pro stavbu domu, se v průběhu budování musela vypořádat s drobnými nehodami. Tak či onak by ale nevolila jinak. Zhruba čtvrtina párů, označila období výstavby jako vyčerpávající a katastrofickou.

A téměř polovina musela řešit partnerské neshody, kdy byl nejčastějším spouštěčem nedostatek času, únava a stres. I tak zhodnotili celou zkušenost jako zajímavou a vztahu prospěšnou.

Jdeme do toho!

Pokud se tedy rozhodnete pro stavbu domu, měli byste si vše předem naplánovat. Společně se dohodněte na důležitých věcech a rozdělte si úkoly. Snažte se důvěřovat svému partnerovi a nechte ho řešit přidělené úlohy bez vašeho neustálého dohlížení.  

Odpočívejte. I když chcete mít vše co nejdříve hotové, naučte se udělat si čas jeden na druhého, vyrazte někam na výlet a užijte si alespoň jednou za čas společný víkend, kdy nebudete muset nic dělat a můžete se věnovat jeden druhému.

Zajímejte se o pocity partnera a nezapomínejte, že se ve vašem životě děje podstatně více věcí, než jen samotná stavba. Povídejte si o všem možném a nezaměřujte se jen na samotný dům.

Buďte tolerantní. Dříve nebo později se jeden z vás dostane na dno svých možností a to může mít velký vliv na chování k druhým. Snažte se nevyhodnocovat situace příliš ukvapeně a mějte pochopení, když někomu ujedou nervy. Důležité je nejen takovou situaci umět vstřebat, ale pokud jste jejím iniciátorem, stejně tak je důležité se umět i omluvit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat