Lidé, kteří snášejí posměch a utahování, jsou ve vztazích nejšťastnější

23.10.2018 | Vztahy

Smích a radost působí na člověka pozitivně v mnoha ohledech. Je prokázáno, že lidé, kteří se často a rádi smějí, jsou zdravější a žijí déle. Ale smích je rovněž podstatným faktorem kvality mezilidských vztahů. Pokud se lidé dokážou s přáteli či partnery od srdce zasmát, upevňuje to jejich vztah. Němečtí psychologové ale tvrdí, že ještě významnějším ukazatel kvality vztahu a spokojenosti s ním je, jak se člověk umí zasmát sám sobě, a především jak snáší to, když se mu partner – v dobře míněném úmyslu – zasměje.

Lidé, kteří se obecně bojí zasmát sami sobě a nesnášejí jakýkoli posměch, i když není míněn vyloženě zle a týká se třeba dobře míněného pošťuchnutí, jsou ve vztazích nejméně spokojení a mají problémy si je udržet. Tito lidé ale sami paradoxně sahají k urážkám a pohrdavému výsměchu, který však nepůsobí pozitivně na žádný vztah. Ani na jedince, kteří se sobě umějí jinak zasmát.

Síla vtípků

„Výzkumy z minulých let prokázaly, že lidé hledají partnera se smyslem pro humor, který se umí zasmát a směje se rád. Jenže vše je složitější. Zatímco někteří lidé si užívají to, že jsou středem pozornosti a rádi střílejí do druhých, jiní se obávají, že se budou smát jim a vadí jim to. Mají tendenci interpretovat smích jako něco negativního nebo ponižujícího. Tyto tři vlastnosti jsou osobnostní rysy, které se můžou objevit u člověka najednou v různé míře a v různých kombinacích. Například může jít od neškodného popichování a vtípků až po hrubé zesměšňování druhých. Všechny tyto vlastnosti jsou normální, ale jen do určité míry. Včetně toho, když se člověk chorobně obává, že bude zesměšněn,“ tvrdí profesor René Proyer z Univerzity Martina Luthera v Halle a Wittenbergu.

Ideálním nastavením je to, když se člověk umí sám sobě zasmát, umí si ze sebe vystřelit, nebojí se, že si z něj občas druzí tropí legrácky dobře míněného humoru a zároveň sám dokáže občas do druhých bez zlého úmyslu šťouchnout. Naopak nejhorší je nastavení, kdy se člověk děsí jakéhokoli humoru namířeného proti sobě a sám přitom volí nejhrubší zesměšňování druhých.

Spokojenost i v posteli

„Zjistili jsme, že partneři se sobě velmi často podobají s ohledem na jejich individuální vlastnosti a profily. Ale obecně nejšťastnější ve vztahu a nejpevnější vztahy tvoří lidé, kteří si ze sebe rádi dělají legraci a podporují druhé v tom, aby se jim smáli,“ tvrdí spoluautor doktor Kay Brauer.

Schopnost smát se sám sobě a dělat si ze sebe legraci souvisí se spokojeností ve vztahu i v sexuálním životě.

„Ženy tohoto typu uváděly častěji, že jsou spokojené se vztahem a více přitahované partnerem. Oba partneři pak mají tendenci být spokojení se svým sexuálním životem. Jedinci, kteří nesnášejí posměch a velmi těžce ho nesou, jsou se vztahem i sexuálním životem nejméně spokojení. A také proto, že partnerovi velmi často nevěří a že se s ním častěji hádají, protože místo neškodného vtípku často zacházejí až k pohrdavému výsměchu,“ tvrdí doktor Brauer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat