Neumíme se zlobit věčně. Jsme naprogramovaní k odpouštění

16.10.2021 | Vztahy

Většina lidí je evolučně naprogramována odpouštět. Tvrdí to psychologové z Yaleovy univerzity, kteří to dokázali i experimentálně. Lidé mají tendenci odpouštět prostě proto, aby předčasně nepřicházeli o vztahy, z nichž můžou mít prospěch.

Člověk je tvor sociální a nejdůležitější v jeho životě jsou společenské vazby. Pokud fungují a jsou pevné, je i silný a zdravý jedinec, který je tvoří. A právě proto evoluce v našich myslích vytvořila potřebu odpouštět prohřešky a špatné chování. Každý člověk totiž může chybovat a občas sklouznout k chování, které je pro druhé nepříznivé. Ale to ještě není důvod s ním zpřetrhat vazby. Předčasně by tak mohl skončit vztah, který by měl pro život jedince pozitivní vliv.

Co uděláme pro peníze?

„Mozek si tvoří sociální dojmy způsobem, který umožňuje odpuštění. Protože se lidé někdy chovají špatně náhodou či omylem, musíme být schopni aktualizovat špatné dojmy o nich, které nejsou podstatné. Jinak bychom mohli předčasně ukončit vztahy a přijít o řadu výhod ze společného spojení,“ tvrdí psycholožka Molly Crockett z Yaleovy univerzity.

Ta provedla experiment, v němž dvě osoby mohly jiné osobě působit elektrické šoky výměnou za peníze. Jedna osoba odmítla mučit dotyčného kvůli penězům, druhá nikoli. Ta první byla patnácti stovkami osob hodnocena jako dobrá, druhá byla hodnocena jako špatný jedinec.

Když ale mělo patnáct set dotázaných říct, s jakou určitostí vědí, zda je daná osoba dobrá, nebo špatná, výsledky se lišily. U první osoby si všichni byli jistí tím, že je to dobrák. Ale u druhé osoby pochybovali o tom, zda je skutečně špatná, nebo jen z nějakého důvodu jednala negativně.

Nebezpečný vztahový cyklus

„Myslíme si, že naše studie odhaluje základní předurčení mozku poskytovat druhým, i třeba zcela cizím, výhodu pochybnosti o svém úsudku. Lidská mysl je nastavena tak, aby si udržovala společenské vazby, i když se partneři v nich chovají špatně,“ dodává Crockett.

Samozřejmě celá věc má také odvrácenou tvář. Když se totiž partner v jakémkoli vztahu chová negativně opakovaně, je potřeba vztah s ním přerušit, nikoli mu do nekonečna odpouštět. Ale jak je obecně známo, žijí kolem nás spousty lidí, kteří právě kvůli neschopnosti vztah s negativní osobou ukončit raději v takovém vztahu trpí.

Zdroj: https://www.eurekalert.org/news-releases/572084, https://news.yale.edu/2018/09/17/we-are-predisposed-forgive-new-research-suggests







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat