Rozchod bolí nejen duši. Zlomené srdce může skutečně zabíjet

30.10.2018 | Vztahy

Ne všichni lidé se po odchodu partnera či jeho úmrtí hroutí a trpí syndromem zlomeného srdce. Značně to souvisí s kulturou a osobními hodnotami či filozofií, tedy tím, jak člověk vnímá roli vztahu ve svém životě či smrt blízkých. Nicméně jedinci, kteří mají takové nastavení, že je pro ně nechtěný rozchod či úmrtí partnera extrémně traumatizujícím zážitkem, mohou na jeho následky umřít. Jejich tělo totiž v tu chvíli čelí obrovské vlně zánětů.

Vědci z Texasu vyšetřili několik lidí, kteří přišli o partnera. Ti jedinci, kteří popisovali nejextrémnější bolest a trauma, měli také nejvyšší hladinu zánětlivých látek v krvi. A to tak vysokou, že jim hrozilo selhání oběhové soustavy. To přitom může být smrtelné.

Jedinci, kteří se dokážou s odchodem či smrtí partnera smířit nejlépe, mají o 53,4 procenta méně zánětlivých látek v krvi ve srovnání s těmi, kteří naopak tuto ztrátu prožívají nejtragičtěji.

„Předchozí výzkum dokázal, že zánět přispívá k téměř každému onemocnění u starších dospělých. Také víme, že deprese souvisí s vyšší mírou zánětů a ti, kdo přijdou o milovanou osobu, jsou mnohem více ohroženi vážnou depresí, srdečním infarktem, mrtvicí a předčasným úmrtím. Nicméně tohle je první studie, která potvrzuje, že truchlení, bez ohledu na míru depresivních symptomů, může vyvolat zánět, který může mít negativní vliv na zdraví,“ tvrdí doktor Chris Fagundes z Rice University v Houstonu.

Tenisky na nohy

Zlomené srdce následkem rozchodu nebo dokonce úmrtí partnera tedy není radno podceňovat. A i když existuje řada návodů, jak se s tak těžkou situací vyrovnat o něco snadněji, americká studie provedená na Rutgersově univerzitě přišla nedávno se zajímavou radou. Pokud můžete, běhejte! Bolavé srdce se zahojí rychleji.

Z průzkumu, který byl publikován v časopise Journal of Neuroscience, totiž jednoznačně vyplývá, že i mírný klus je skvělým prostředkem, jak se s nenadálou životní situací elegantně poprat. Přesně tento pohyb totiž stimuluje produkci chemických sloučenin v mozku, které tlumí fyzické bolesti. Souběžně dochází k „výrobě“ šťastných hormonů neboli endorfinů, jež navozují dobrou náladu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat