Děti kopírují v počtu vztahů své vlastní matky

23.12.2020 | Vztahy

Pokud člověk potká nového zájemce o partnerský vztah, měl by se zajímat o život jeho matky. Ačkoli není jasné, proč tato souvislost funguje, je vědecky prokázána. A sice že chování matky v romantických (partnerských) vztazích se promítá silně v tomto typu chování jejích potomků. Matky, které mají tendenci být věrné jednomu muži celý život, plodí děti mající většinou jen velmi málo partnerů a usilujících o jediný pevný vztah v životě. Naopak matky, které často střídají partnery, mají děti, které je v tom většinou následují.

Sociální psychologové si už před lety všimli, že děti z rozvedených rodin dříve vzdají manželství a vnímají rozvod jako nejsnazší řešení vztahových problémů, takže děti z rozvedených rodin se samy často rozvedou.

Vliv na emoční dozrávání

Jenže vědci z Ohia teď zjistili, že počet intimních partnerských vztahů matky předpovídá poměrně silně to, kolik vztahů v životě budou mít její děti. Přitom ale vysvětlení, že svobodné matky často střídající partnery vytvářejí horší prostředí pro emoční zrání dítěte, které pak také není schopno zavázat se v jednom vztahu, není úplně platné.

„Není to teď už jen rozvod, ale mnoho dětí vidí své rodiče se rozvést, začít nové soužití, které také skončí. Všechny tyto vztahy ale můžou ovlivňovat to, jak se dítě bude samo chovat v životě. Náš výzkum tomu nasvědčuje,“ tvrdí autoři z Ohio State University.

Jaká matka, taká Katka?

Počet manželů a počet vztahů, v nichž matka s partnerem žila, ovlivňuje to, kolik vztahů v životě zažijí její potomci.

„Můžete vnímat soužití jako atraktivní, a ne tolik závazný typ vztahu, když vidíte vlastní matku v takovém vztahu žít delší dobu. To může vést k tomu, že člověk prožije více takových vztahů na hromádce, protože je jednodušší je ukončit,“ míní doktorka Claire Kamp Dush z Ohio State Univeristy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat