Za nekvalitní vztahy můžou i geny. Hlavně u mužů

27.02.2019 | Vztahy

Psychologové, endokrinologové a genetici z jedné newyorské univerzity se spojili, aby prověřili tvrzení, že geny můžou ovlivňovat schopnost člověka tvořit kvalitní vztahy. Zaměřili se přitom na geny kódující „sociální“ hormon oxytocin, který u člověka vyvolává citové pouto k druhým. Autoři výzkumu přitom zjistili, že muži s určitými variantami genu skutečně tvoří méně kvalitní vztah, protože nejsou schopni vnímat podporu manželky. I když ta je velmi kvalitní.

Autory téma zajímalo proto, že trh se seznamkami na míru, které slibují zapojit do výběru partnera jeho profil DNA ve snaze zaručit genetickou slučitelnost, v poslední době vzrůstá. Jde podle nich spíš o snahu komerční sféry využívat vědu jako reklamu spíš než skutečnou aplikaci exaktních poznatků.

Za vším hledej geny

Nicméně tým z Binghampton University analyzoval DNA osmi desítek zadaných osob. Ty byly podrobeny také hormonálnímu vyšetření, řadě psychologických testování, a musely k tomu podstoupit debatu s partnerem o vážném vztahovém problému. Tento rozhovor byl pak analyzován s ohledem na schopnost komunikace, vzájemnou úctu a podporu apod. Partneři také sami hodnotili kvalitu svého vztahu.

Z analýzy vyplynulo, že pouze u mužů s dvěma alelami (formami) TT genu OXTR pro receptor oxytocinu bylo manželství hodnoceno vždy jako nekvalitní. Majitelé této kombinace přitom často také trpí autistickým spektrem poruchy osobnosti, kdy nejsou schopni empatie, vcítění se a správného vyhodnocování chování a emocí druhých.

Majitelé genů TT byli se vztahem nespokojeni, i když jim manželka poskytovala oporu a podporu a byla sama empatická. Jenže muž to nedokázal vnímat.

Klíč k nespokojenosti?

Autoři se tak domnívají, že muži mající tuto kombinaci alel určitého genu, kteří nejsou schopni ocenit podporu manželky ve stresující a náročné životní situaci, jsou sami nespokojení se svým vztahem a tvoří nespokojené manželství.

„Máme tedy důkazy, abychom zahájili nezbytné mapování DNA budoucích manželů k odhalení kombinací genů, které budou manželství škodit? Něco takového bych nikomu nedoporučoval z několika důvodů. Především proto, že geny můžou ovlivňovat široké spektrum vlastností, některé můžou být pro manželství škodlivé, ale jiné naopak prospěšné… Předpokládat, že jediný gen může podpořit nebo zničit manželství, dost odporuje složitosti genů a manželství… Takže hodnotit budoucí partnery na základě genetických kombinací nedává smysl,“ tvrdí autor studie doktor Richard Mattson z Binghampton University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat