Život vedle partnera, který nenaslouchá, škodí zdraví

04.03.2019 | Vztahy

Život ve věrném pevném vztahu či manželství prospívá zdraví a dlouhověkosti. Toto tvrzení ale platí jen zčásti, pakliže je vztah případně manželství funkční. A to znamená především to, že partneři dokážou mezi sebou komunikovat a jeden druhému naslouchají. To je dost zásadní vlastnost, která ovlivňuje jak zdraví, tak dožitá léta.

Psychologové ze Skotska prokázali, že jedinci žijící vedle partnera, který jim nenaslouchá, je stejně zhoubný pro zdraví a dožitý věk, jako když žijí bez něj.

Jako by ani nebyl...

Nepozorný a nenaslouchající partner totiž nefunguje jako stresový tlumič. A právě naslouchání a vzájemná ohleduplnost a pozornost jsou těmi vlastnostmi vztahu, které prodlužují život a posilují zdraví a v tom spočívají výhody ve srovnání s životem bez partnera. Jenže když partner nenaslouchá tomu druhému a nevěnuje pozornost jeho problémům a potřebám, jako by ani nebyl.

Vyplývá to z dvacetiletého sledování dvanácti set osob. Jedinci, kteří žijí vedle partnera, jenž není schopen či ochoten svému protějšku naslouchat a odpovídajícím způsobem reagovat na jeho strádání a stres, umírají mnohem dříve na následky stresu.

Klíčový dostatek opory

Vztah je tedy výhodný pro zdraví a dlouhověkost člověka tehdy, je-li v něm dostatek podpory a opory pro partnery. Naopak život ve vztahu bez opory a podpory život zkracuje.

„Výsledky naznačují, že pokud lidé mají někoho, na koho se mohou obrátit a o koho opřít a o němž uvažují jako o své podpoře, pak jim to může pomoci zvládat každodenní stresy… a žít výrazně déle,“ tvrdí doktorka Sarah Stanton z Edinburské univerzity.

Účinek podpory partnerů je výrazný. Snižuje riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny (bez ohledu na ostatní rizikové faktory) o více než čtyřicet procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat