Multitasking. Proč v něm ženy vynikají a muži ne

06.05.2019 | Vztahy

Ano, ve světě něžného pohlaví to chodí tak, že v jednu chvíli lze vařit, dělat s dětmi úkoly a párovat vyprané ponožky. Poradili by si s těmito povinnostmi i ti, jimž v žilách koluje testosteron? Jistě, jen by to prý trvalo o několik hodin déle. Jak je to možné?

Nikdo určitě nechce bodat do vosího hnízda, ale je třeba nalít si čistého vína. Ačkoli se pánové nařčení, že neumějí dělat více věcí najednou, brání, o jejich (ne)schopnosti multitaskingu se vyprávějí hotové legendy. Tato problematika dokonce zaujala i samotné vědce, kteří se rozhodli odhalit, zda je na této „pomluvě“ něco pravdy. Vážně se tedy muži dokážou soustředit pouze na jeden úkol, zatímco ženy jich v danou chvíli zvládnou hned několik?

Kdo umí, ten umí?

Britská studie uskutečněná na Hertfordshirské univerzitě si na celou situaci řádně posvítila. Tamní odborníci v rámci svého originálního výzkumu oslovili celkem 100 jedinců z řad obou pohlaví.

Všichni respondenti pak dostali jasné instrukce. Měli během osmi minut vypočítat pár snadných matematických rovnic, najít na mapě nejbližší restauraci a navrhnout strategii, která by jim v imaginárním poli umožnila najít ztracené klíče. Aby to účastníci neměli tak jednoduché, experti jim po celou dobu absolvování testu několikrát telefonovali, což jim pochopitelně narušovalo soustředění. Jakmile tento „křest ohněm“ skončil, došlo na analýzu získaných dat. Jak zní závěrečný ortel?

Letitý souboj zná svého vítěze

Příslušnice něžného pokolení silnějším protějškům daly pořádně na frak! Dámy totiž alespoň z části dokázaly vyřešit všechno naráz, s čímž ovšem „ti z Marsu“ měli značný problém. Jak vidno, když dva dělají totéž, není to totéž.

„Muži mají lepší prostorovou představivost, takže by teoreticky vzato měli předčit ženy při hledání klíčů i práci s mapou. Jenže v kombinaci s počítáním matematických úloh si nepočínali vůbec dobře. Ukazuje se, že ženy jsou díky specifickému využití mozkových hemisfér mnohem více schopné správně reflektovat nový problém, aniž by přitom přestaly vykonávat ostatní úkony,“ připouští spoluautor studie a psycholog Keith Laws, který působí na výše zmíněné univerzitě. Chcete něco dodat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat