Rozpoznejte emoční zneužívání

24.08.2021 | Vztahy

Známky fyzického zneužití jsou na těle snadno rozeznatelné. Jak ale poznat, že si někdo pohrává s vašimi city a emocemi? Takhle se manipulátor nezapře!

Některé náznaky emočního zneužívání mohou být zřejmé, ale oběť si jich na první pohled nemusí všimnout. Navíc je takové zneužívání všudypřítomné. Může se jednat o vztah s obchodním partnerem, rodičem, domovníkem nebo rodinným příslušníkem. A jak že se pozná?

Snaha o ovládání

Kontroluje váš partner, nebo sestra, s kým se stýkáte? Mívá s vámi debaty o tom, kdo je pro vás vhodný – a navíc vždy očekává rychlou odpověď na textovou zprávu? Pak se jedná o emoční zneužívání, které se pozná i tak, že jedna osoba vůči té druhé vykonává finanční kontrolu a hlídá každou korunu. Výjimečné není ani slídění v telefonu.

Psychologové se shodují, že ten, kdo chce mít někoho pod palcem, často s obětí jedná jako s dítětem a říká jí, co má nosit, říkat nebo dělat. Manipulant zároveň využívá strachu a odepírá svému vyhlédnutému objektu náklonnost, či se stará o to, aby propadnul v beznaděj. „Prosím tě, kdo by o tebe stál. Jen se na sebe podívej! Lásku si nezasloužíš!“

Neustálé obviňování

Vina obvykle pramení z pocitu nejistoty zneužívané osoby. Je vám to povědomé? Pak asi z jedné nebo druhé strany znáte žárlivost, výbuchy hněvu a nemístné vtipy plné sarkasmu. I to patří k emočnímu zneužívání, podobně jako ponižování. Za nevhodné chování se považují i toxické přezdívky, které údajně mají vypovídat o charakteru oběti a jejích špatných krocích. Když vám partner řekne „šmudlo“, myslí to z legrace, nicméně v případě, že vás několikrát týdně nazve hanlivým synonymem pro prostitutku, už je to nepřijatelné. A jak dál odhalíte manipulátora?

Nepředvídatelnost

Drastické změny nálady, emocionální výbuchy či náhlé změny plánu. Tohle všechno aktér, který chce druhé ovládat, moc dobře zná. U něj je totiž z minuty na minutu všechno jinak. Dohody platí jen málokdy. Nebo nikdy. Ostatně, drápy takové osoby mohou být ještě delší. Už jste někdy byli na samotce?

Izolace

K urážlivému chování může patřit příkaz ohledně opuštění domu. Taky zamykání osoby v místnosti a domě, schovávání klíčků od auta, ničení mobilních telefonů a počítačů. Platí přitom, že každý, kdo je svědkem nebo rovnou obětí emočního zneužívání, by měl vyhledat pomoc. Nebo z jakého důvodu se k tomu stavíte zády?

Zdroj: https://www.healthline.com/health/signs-of-mental-abuse, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325792







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat