Kvůli toxické maskulinitě muži trpí psychickými chorobami více než ženy

19.12.2019 | Vztahy

Maskulinita neboli mužství či mužnost jsou koncept, který člověk získává po narození učením se od společnosti a rodičů. Ti mu vštěpují, jak má správný chlapec, později muž, vypadat a chovat se. Každopádně to, co je mužství či mužnost, určuje společnost. Žádný objektivní vesmírem daný koncept neexistuje. V současné společnosti ale strádá většina mladých mužů. Právě kvůli tzv. toxické neboli chybné maskulinitě. Je v nich totiž pěstováno něco, co naprosto neodpovídá povaze společnosti, v níž mají prosperovat. Také proto jsou muži mnohonásobně častěji masovými vrahy, střílejí do lidí na ulici a čtyřikrát častěji než ženy páchají sebevraždy.

Toxická maskulinita

Toxická maskulinita neboli maskupatie je označení pro chybný koncept mužství, který se několik staletí moc nemění, ale společnost se proměnila zásadně. Neustále replikujeme koncept, který byl platný před průmyslovou revolucí, kdy mužské svaly nahrazovaly stroje a dnes i roboty. Dnešní muži ale ve své většině nepoužívají svaly k práci, jsou nuceni používat mozek. A emoční inteligenci. Což je ale nikdo neučí. Naopak, tato stránka je u nich od narození potlačována.

Vysvětluje to psycholog Randy Flood z Michiganu, který provozuje tamní Centrum pro muže a o maskupatii několikrát publikoval vědecké články i populárně naučné knihy. „Je vlastně jedno, jak to nazvete, někdo tomu říká toxická maskulinita. Já používám termín maskupatie. Musíme to ale pouze pojmenovat, aby to muže inspirovalo k rozvoji vyrovnanější formy maskulinity. Je to způsob, jak hovořit o patologické formě maskulinity, která není zdravá, fit nebo celistvá pro svět, v němž žijeme,“ vysvětluje doktor Flood.

Příčinu najdete v dětství

Maskulinita je integrální součástí identity chlapců, kterou se od narození učí předvádět, chránit a bránit za každou cenu. „My mužnost považujeme za úžasnou součást lidství. Ale věříme, že při výchově chlapců používáme nemocný proces, který mrzačí jejich duši a zbavuje je celé poloviny lidství ve snaze dosáhnout ideálu maskulinity,“ vysvětluje Flood, proč volá po aktualizaci konceptu mužství.

Ženy versus muži

Ženy mají lepší výsledky ve škole, muži páchají čtyřikrát častěji sebevraždy, opouštějí rodiče později než ženy a také trpí častěji psychickými problémy. Taková je statistika, tedy tvrdé vědecké důkazy, nikoli snaha feministek podkopávat tradiční mužství. I když více mužů trpí vážnými psychickými problémy, je mezi klienty psychologů a pacienty psychiatrů více žen. Protože ženy se nebojí požádat o pomoc. Maskulinní muž je totiž vychováván k tomu, že neprojevuje slabosti, neprojevuje moc emoce a vše řeší sám. Nežádá o pomoc druhé. Jeden z největších bludů maskulinity.

„Devětaosmdesát procent těch, kdo postřílejí v obchodě či na ulici do davu lidí, jsou muži. Když se ale mluví o tomto střílení, nikdo nemluví o potížích mužů s psychikou. Hovoří se obecně o mentálním zdraví a omezování používání zbraní,“ svěřil doktor Flood magazínu Fatherly.

Jasné příznaky

Maskupatie neboli toxická maskulinita má čtyři hlavní znaky. Prvním je slabý koncept já. Muži se cítí být neustále nedostateční, protože ideálního mužství – jak je jim vštěpován – nelze dosáhnout. Muži dosahují pocitu dokonalosti v okamžicích, kdy vyhrají závod, kdy dosáhnou úspěchu, ale pár hodin nato je vše pryč. A tak se musejí neustále hnát za dalšími a dalšími vítězstvími.

Druhým problémem je nedostačující emocionalita a snížení emoční inteligence. Chlapci jsou odmalička vedeni k tomu, že nemají projevovat emoce a především slabost. Naopak smutek, strach, či úzkost mají měnit v agresivitu. Správnou mužskou emoci. Proto se tolik mužů pere v barech a vztáhne ruku na partnerku či partnera, protože neumějí zpracovat své emoce odpovídajícím způsobem.

Třetím znakem je nedostatek vztahů. V dávných dobách se muži scházeli v tzv. mužských skupinách. Nebáli se v nich projevovat emoce a intimitu. Dnes jsou ale vedeni k tomu, že jsou to drsní individualisté, kteří nepotřebují nikoho. Což je největší omyl jdoucí proti evoluci. Lidé se miliony let vyvíjejí jako silně sociální primáti a celý život potřebují mít pevné vztahy s druhými.

Posledním, čtvrtým znakem je externalizace pocitů. Muži nesmějí o pocitech mluvit, musejí je projevit. Když mají emoce, boxují do pytle, běží s větrem o závod, ujedou dvě stě kilometrů na kole, ale nemluví o tom. Bohužel to jsou ty lepší příklady. Externalizace je totiž také důvodem, proč je mezi zločinci více mužů, proč častěji než ženy střílejí do nevinných lidí na ulici, proč se začnou prát v baru s někým, kdo jim nic neprovedl, nebo proč se oběsí.

Závěr

„Maskupatie vyžaduje terapii a léčbu. A muži, kteří odmítají navštívit psychologa, protože to ohrožuje jejich mužství, trpí silnou formou maskupatie,“ tvrdí doktor Flood.

Důkazem o nefunkčnosti toxické maskulinity v dnešní společnosti je fakt, že nejspokojenější se svým životem jsou muži, kteří měli to štěstí, a nikdo v nich tento koncept nevychovával.

„U většiny mužů je jejich největší slabinou nízká emoční inteligence, neschopnost mít intimní vztahy s jinými lidmi včetně mužů. Přitom jsou to naprosto základní schopnosti, které jim umožňují přežít a žít kvalitně v dnešní společnosti,“ dodává doktor Flood.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat