Když se vysněná monogamie otřese v základech

Lze nevěru odpustit? A jak naložit s vědomím, že milovaná osoba pohřbila všechno, na čem už léta stavíte?

Podle názoru některých odborníků není lidská rasa na monogamii příliš stavěná. I když bychom tedy z biologického hlediska měli být spíše polygamním druhem, nevěra je pro nás stále jednou z největších překážek ve vztahu. Potvrzují to i statistky, ze kterých vyplývá, že představuje nejčastější příčinu rozvodů. Jak se s ní vyrovnat a využít ji jako katalyzátor pozitivních změn?

Čas na dávku upřímnosti

Řekněme si otevřeně, že překonat něco takového není nic snadné. Také se to nepovede v řádu několika hodin. Pokud jsou ale oba účastníci ochotní manželství zachránit, naděje tu je.

„Život je plný špatných rozhodnutí. Otázkou však je, zda má jeden chybný krok diktovat budoucnost. Odpověď je třeba hledat v pozadí celé aféry. Jejím strůjcem může být nedostatek komunikace, přílišné připoutání k zastaralým genderovým stereotypům nebo neuspokojené potřeby. Tohle všechno jsou ale věci, na kterých se dá pracovat, aby se podvádění v budoucnu už neopakovalo,“ domnívá se americká rodinná terapeutka Amanda D. Mahoney. Ta zároveň poukazuje na to, že proces „uzdravení“ vyžaduje, aby si partneři upřímně sdělili, co jim v soužití nevyhovuje.

Zásada zpřetrhaných vazeb

Důležité jsou i další kroky. Americký vztahový expert Brandon Santan považuje za klíčové, aby ten, který se dopustil zrady, s danou osobou přerušil veškerý kontakt. Nestačí ale jen smazat telefonní číslo. Je třeba myslet i na jiné komunikační kanály, jako jsou třeba sociální sítě nebo e-maily. Ve všech těchto on-line sférách je ideální „spolupachatele“ nevěry úplně zablokovat, radí jmenovaný léčitel pošramocených svazků. Velkým gestem pro obnovení důvěry může být to, že hříšník svému právoplatnému protějšku odhalí své soukromí a sdělí mu přihlašovací hesla.

Nedělejte z toho veřejnou záležitost

Svěřit se své rodině, přátelům nebo kolegům v práci s tím, čím teď procházíte? To není ten nejlepší nápad. A to i v případě, že hřejivá slova útěchy potřebujete jako sůl.

„Čím více lidí o tom ví, tím více je i různých názorů, rad, ponaučení a doporučení, jak z toho ven. Ovšem tohle všechno jen ztěžuje jakýkoli posun vpřed, protože okolí svou zášť k celé situaci nedokáže dlouho skrývat a nebude objektivní. Na už tak zranitelný vztah to vyvine velký nátlak,“ vysvětluje zase americký psycholog Travis McNulty. Prát špinavé prádlo na veřejnosti se tedy skutečně nevyplácí…






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat