Naučte se být trefně pohotoví

Napadne vás trefná odpověď až ex post? A říkáte si pak, že byste chtěli být pohotovější? Tak dobrá zpráva –⁠ umět bojovat slovem a vtipem se lze naučit!

Někdy se můžete dostat do situace, která vás naprosto odzbrojí a vy se nezmůžete ani na slovo. Natož, abyste ještě odpověděli pohotově a vtipně. Přinášíme vám tři cvičení, která vás připraví na jakýkoli verbální útok.

Obrana před vražednými frázemi

Vražedné fráze vás mohou potkat na pracovním poli, ale protože není možné je nijak dokázat, není možné je ani brát vážně nebo na ně vážně odpovídat. Jinak byste se dostali okamžitě do důkazní nouze a vaše prohra by byla neodvratitelná. Proto je dobré mít v rukávu několik univerzálně použitelných replik. Takže když budete chtít něco změnit, můžete narazit na typickou frázi –⁠ „Takhle jsme to dělali vždycky.“ A můžete na ni odpovědět hned několika způsoby: 1. „A fungovalo to taky vždycky?“ 2. „To jste tedy vytrvalí.“ 3. „No právě! Tak teď je čas zkusit něco nového, aby nebyla taková nuda.“ 4. „A vy se bojíte úspěchu? Nebo proč to zkoušíte pořád takhle?“

Filozofická metoda útoku

Tyhle věty vás mají urazit a zostudit, proto je potřeba na tyhle nepříjemné poznámky odpovídat co možná nejabsurdněji. Představte si následující situaci. Někdo vám sarkasticky řekne: „Vůbec jsem nevěřil, že ten projekt dotáhnete do konce.“ A vy mu na to odpovíte: „Být či nebýt. To je oč tu běží.“ Protivník nevěří vlastním uším a pokračuje: „Vás ten projekt asi vyčerpal, ne?“ Ale na vás si nepřijde: „Vyčerpal nebo dobil?“ A tak jednoduše pokračujete, dokud to ten druhý nevzdá. Bude si myslet, že si z něj děláte legraci (a vlastně tak trochu ano), ale to on z vás přece taky, ne?

Metoda juda

Ale věnujme se také metodě takzvaných judistů – všechny výčitky, ponížení a urážky máte přijmout bez nějakého když nebo ale. Ano, čtete správně. Okamžitě zapomeňte na jakýkoli pokus o vysvětlení, vaší jedinou možností je jednoduše všechny výroky přijmout. S humorem a nadneseně – jako paradox. Dva příklady za všechny –⁠ „Nepřibrala jste?“ –⁠ „No jasně! A na sobě mám místo kabátu stan!“ Nebo: „Mně se zdá, že nějak moc pijete.“ Jasná odpověď –⁠ „No samozřejmě! Vinaři z jižní Moravy mi posílají děkovné dopisy.

A jak praví staré přísloví, štěstí přeje připraveným. Proto si ve volných chvílích zkoušejte v hlavě přehrávat všechny možné nepříjemné rozhovory a vymýšlejte si na ně odpovědi, se kterými budete spokojeni. Dobré je, že je můžete měnit, dokud nebudete opravdu spokojení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat