Názor druhých by pro vás měl být důležitý

Kdo je dostatečně sebevědomý a má rád sám sebe, svoje si vždycky prosadí – a je jedno, co si myslí ostatní. Přinejmenším je to obecně rozšířený názor. Ovšem někdy je přece důležité, co si o vás myslí druzí.

Uznáváme, že tenhle cool životní postoj zní fakt super. Dělat si jen to, co sám chci. To, co já považuji za správné. A nestarat se o to, co na to ostatní. Opravdu hodně super. Minimálně na Facebooku nebo Instagramu za to určitě sklidíte like a obdiv (což vás samozřejmě vůbec nezajímá).

Ale proč tihle lidé, které názor ostatních vůbec nezajímá, svoje myšlenky a postoje propagují na sociálních sítích? A proč například upravují svoje fotky, nebo úmyslně zaujímají takové pozice, o kterých vědí, že jejich postavě lichotí? A nebo dokonce proč kritické komentáře mažou? Existují zkrátka důvody, kdy se každý z nás jednoduše zajímá o mínění druhých.

Ostatní vidí, co já ne

Každý vidí svůj život ze své perspektivy. V zásadě je pro nás naše chování samozřejmé a normální. A tak bychom bez názoru druhých možná ani netušili, co jsou naše silné stránky, kterých si ostatní na nás váží. Tedy perspektivou druhých můžeme obohatit sami sebe. Díky nim o sobě zjistím věci, které bychom sami třeba nikdy nepoznali.

Jsme na ostatních závislí

Asi teď nesouhlasíte – vy na nikom závislí přece nejste. Ale zamyslete se jen krátce, kdo by chtěl zaměstnat člověka, který nereaguje na žádnou kritiku? A který přijde do práce, kdy se mu chce a až se mu chce? Jakkoliv se vám to nemusí líbit, už od školních let zkrátka děláme to, co po nás chtějí ostatní – pro náš osobní klid. A bez ohledu na druhé by nikdo z nás nebyl dnes tam, kde právě je. 

Díky ostatním známe lépe vlastní přesvědčení

Příklad – co uděláte, když si chcete koupit šaty, boty, tašku a nemůžete si vybrat? Zeptáte se kamarádky nebo jiné blízké osoby, jejíž názoru si vážíte. A když vám poradí, tak buď víte, že souhlasíte – nebo právě naopak! A stejné to je i s míněním. Právě kritika (nebo chvála) vás samotné může přesvědčit o správnosti vašeho názoru.

Když nás druzí mají rádi, je život mnohem hezčí

Nebrat ohled na druhé, žijeme jako poustevníci každý sám… A většina z nás naopak žije s někým. V páru nebo v rodině. Minimálně berete tedy ohled na svoje blízké osoby. Ale i k ostatním je dobré být přátelský. Když vám potom pekař popřeje krásný den, hned je ten život příjemnější.

S názorem druhých více získáme, než ztratíme

Takhle – když půjdete po ulici a potkáte sto lidí, asi tak 97 z nich si o vás nebude myslet nic. Nakonec asi nejste instagramová ikona… Ale můžete být otevření k tomu, co si o vás myslí zbývající tři lidi. Nemusí to být něco, čím byste se měli trápit, ale můžete se sami rozhodnout, jestli na to reagovat nebo ne. A samozřejmě ne každé mínění má stejnou váhu. Čím blíže vám druhá osoba je, tím spíše pro vás její názor bude důležitý.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat