Krize středního věku má typická znamení

12.12.2022 | Vztahy

Jako když do vás střelí. Toužíte být mladší, tak se oblékáte jako před lety, pomrkáváte po mladších, flirtujete a snažíte se vymanit z nudného a stereotypního života, který vás ubíjí. Je tohle krize středního věku?

Stárnutí je přirozený proces, kterého se mnozí lidé obávají „jako čert kříže“. Obvykle mezi 35 a 55 lety přichází krize středního věku, kterou velmi často symbolizují deprese. Je to vlastně takový vnitřní konflikt a rozpor mezi tím, kým jste vždy chtěli být, a tím, kým právě jste. Příznaky krize středního věku se liší v závislosti na pohlaví. Muži a ženy však mají pár věcí společných.

Kde a v čem je smysl života?

Pánové a dámy se ve svém životě cítí nenaplnění, mají intenzivní pocity nostalgie, nudy a prázdnoty, jednají impulzivně a ukvapeně, dochází u nich k dramatickým změnám v chování a vzhledu, pomýšlení na nevěru, nebo ji rovnou realizují, taky se porovnávají s ostatními a lítost nad sebou samými si u nich podává dveře.

Pánský versus dámský svět

Muži zároveň zaznamenávají ztrátu sexuální touhy, erektilní dysfunkci, sníženou hladinu testosteronu a pocity smutku. Čas se snaží zpomalit tak, že se intenzivně vrhají do nějaké aktivity, ať už to je koníček, touha po změně fyzického vzhledu nebo zdolávání osobních limitů. Výšlap na Mount Everest? A proč ne? Těžko si připouštějí, že mládí je pryč a do důchodu daleko. Potýkají se v nicotě a nevědí, co by.

Ženy si spíš stěžují na změny spánkových návyků, pocity bezmocnosti, výkyvy tělesné hmotnosti, nedostatek zájmu o dřív oblíbené činnosti, plačtivost či migrény. Vypořádat se s těmito psychickými a fyzickými stavy není jednoduché. Cosi tam uvnitř vás volá po okamžitém řešení, vždyť se přece „krátí čas“, tak rychle, kdo má radu?

Jak z toho ven?

Pokud jste nějaký z těchto příznaků zaznamenali, neuzavírejte se do osobní bubliny, ale mluvte. Muži a ženy v krizi středního věku se často cítí osaměle a izolovaně, proto jim přátelský kontakt může pomoci. Hlavní je nepanikařit a vydržet. Krize, stejně jako třeba ta partnerská, dřív nebo později přejde. Zvolněte, dovolte si prožívat víc klidu i zábavy, neklaďte na sebe takové nároky. Pokud to tak skutečně cítíte, využijte druhou polovinu života k výrazným změnám, ať už pracovním, vztahovým či třeba duchovním. Nevíte-li si rady, obraťte se na psychoterapeuta nebo životního kouče, kterého lidé často vyhledávají v situacích, kdy uvíznou na mrtvém bodě.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347230/, názory autora






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat