Vztahový typ se pozná už na prvním rande

V dnešní době je naprosto běžné, že při seznamování potkáte různé typy lidí. Na některé je dobré dát si pozor. Jak je poznat? Vztahová teorie by mohla pomoci.

Na základě zkušeností z raného dětství si podle našich rodičů utváříme jedinečné vztahové styly. Tyto styly pak předurčují způsob, jak se na někoho vážeme a jak na vztahy reagujeme. A pokud nevíte, jaký typ jste vy, nebo jak je už na prvním rande poznat, čtěte dál.

Styl strachově-ambivalentní

Takové osoby mají tendence být neuvěřitelně pozorní, přátelští a velkorysí. Soustředí se více na potřeby druhých než na svoje vlastní. Na rande budou chtít získat pozornost svého protějšku a tu si udržet. To je jejich strach a ten je pravděpodobně také patrný. Právě tenhle strach způsobuje, že takoví lidé přeskočí ve vztahu hned deset kroků.

Strachově-vyhýbavý styl

Je to směs strachu a vyhýbání se a takoví lidé jsou nepředvídatelní, a ne jednoznačně definovatelní. Podobně jako ti vyhýbaví působí nejdříve jistě a emočně vyspěle, destabilizačně pak ale působí, pokud se později chování změní. Strachově vyhýbaví lidé mají strach být příliš blízko a příliš vzdálení, a proto nabízejí svým protějškům tu nejlepší emoční podporu, stabilitu a bezpodmínečnou akceptaci. Takoví lidé mají sklony žít dvojím životem – přejí si blízkost druhého, ale zároveň se od něj odtahují.

Styl lhostejně-vyhýbavý

Lhostejné vyhýbače je ze začátku velmi obtížné odhalit. Prezentují se jako trpěliví a sebevědomí a jejich nejistota je mnohdy dobře skrytá. Tento typ může být přehnaně samostatný a váže se jen pomalu, protože vztahy pro něj znamenají ztrátu nezávislosti a volného prostoru. Zároveň neradi mluví o sobě a svých pocitech. Lhostejní vyhýbači byli pravděpodobně v dětství emočně zanedbávaní, proto se naučili uklidňovat sami a svoje pocity potlačili. Milují zdvořilostní hovory a raději budou psát než se s někým potkávat a mluvit. 

Jistý styl

Pozitivní náhled na sebe i partnera umožňuje takovým osobám připustit si druhé blízko a ve vztahu působí jako emocionální podpora. Říkají, co si myslí, a to bez přetvářky. Ale právě proto, že hned na začátku nehrají žádné hry, jsou mnohdy považováni za příliš nudné ne příliš vzrušující.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat