Maličkost pro posílení skomírajícího vztahu

20.04.2021 | Vztahy

V dobrém i ve zlém, dokud vás smrt nerozdělí? Pokud toužíte po dlouhotrvajícím vztahu, neopomíjejte jeden malý rituál, díky kterému vaše partnerství může vydržet dlouhá léta! O co se jedná?

Zamilovat se, nebo se vdát či oženit, je strašně snadné. Ta horší část přichází ve chvíli, kdy opadá prvotní zamilovanost a vztah se stává rutinní. Jelikož k tomu obvykle dochází již po 12 měsících od seznámení, lidé si lámou hlavu, jak partnerství udržet a zároveň zajistit, aby se z něj nevytratila radost a štěstí.

Bez čeho se vztah neobejde?

Pochopitelně, že terapeuti doporučují, aby spolu jedinci hlavně mluvili a říkali si, co jim vadí. Spolu s komunikací do funkčního vztahu patří i respekt, důvěra i upřímnost. Lásku však drží nad vodou i společné rituály.

Pokud spolu kupříkladu každou sobotu snídáte, máte svůj stolovací rituál, se kterým vztah může být stabilnější a spokojenější. Jeden na druhého si totiž uděláte čas, jenž je v dnešní době vzácný. Kouči partnerských vztahů tak rituály jednohlasně doporučují. Stejně jako další maličkost, která má podobný pozitivní efekt. Je to smích!

Nebojte se zvedat ústní koutky!

Páry, které se společně smějí, podle vědců bývají šťastnější. To potvrdila studie provedená na americké univerzitě v Severní Karolíně, které se zúčastnilo 77 heterosexuálních párů, jež spolu chodily v průměru čtyři roky. Jedinci vyplnili dotazník a svěřili se, jak probíhalo jejich první rande, jak jsou spokojeni se stávajícím partnerstvím a zda nějaké věci dělají společně s protějškem.

Výzkumníky zajímalo i to, jakou úlohu v partnerství sehrává nadhled a smích, tedy jestli se muž a žena umí pobavit nad nějakými situacemi a třeba i odlehčit nepříjemné zprávy. Pro tyto odpovědi si však partnery pozvali do laboratoře.

Indikátor vyšší kvality

Jedna z autorek průzkumu, Laura Kutz, jejíž poznatky uveřejnil odborný časopis Personal Relationships, následně promluvila o výsledcích: „Obecně platí, že páry, které se spolu více smějí, mají tendenci mít kvalitnější vztahy.“ Existují také důkazy, že společný smích je podpůrná činnost.

„Účastníci, kteří se více smáli se svými partnery během nahrávaného rozhovoru v laboratoři, vůči své lásce hlásili větší sounáležitost. Lze tedy říct, že smích stmeluje a prohlubuje partnerské pouto,“ uvedla odbornice s tím, že její tým našel i některé genderové vzorce. „Ženy se evidentně chichotají častěji než muži, ale pánský smích je nakažlivější. Když se muž směje, vzniká 1,73krát větší pravděpodobnost, že tím nakazí i svoji partnerku,“ dodala Laura Kutz. Tak co, necháte se rozesmát – pro dobro vás obou?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat