Ideální věk pro vstup do manželství je velkým překvapením

29.04.2021 | Vztahy

Ani brzy, ani pozdě. Kdy skočit do chomoutu, aby manželství fungovalo? Neprošvihněte ten správný čas!

Podle údajů Českého statistického úřadu se u nás rozvádí téměř každé druhé manželství. V celosvětovém měřítku jsou data podobná. Zatímco zaručený návod na šťastný vztah až do smrti neexistuje, přece jen vědci nabízejí pár zajímavých zjištění, která by manželství měla prodloužit. Jedním z nich je i vstup do chomoutu v tom správném věku. Co se považuje za ideál?

Tohle je tak akorát

Časový limit na cestu svatební uličkou stanovili výzkumníci z Utažské univerzity v Salt Lake City. Zdá se, že pokud hledáte věčnou lásku ve vzájemné harmonii, měli byste se oženit či vdát ve věku mezi 27 až 32 lety. Vyplývá to z analýzy rozvodovosti amerických párů, kterou provedl profesor Nicholas Wolfinger v letech 2006 až 2010. Kdo se do manželství vrhá dřív později, zvyšuje riziko rozpadu vztahu. Uvedený vědec má teorii, že je to možné kvůli tlaku společnosti.

A už někoho máš?

Po třicítce, kdy ještě před lety bylo normální mít za sebou pár let v jednom vztahu, dnes většina lidí buduje kariéru. Lidé starších ročníků však stále žijí podle starých vzorců a apelují na ty mladší. Třicet let? To už je podle nich nejvyšší čas na založení rodiny! S tím, jak nátlak roste, kde kdo nabývá dojmu, že si skutečně musí někoho najít, byť si s ním zase tolik nerozumí. Většina lidí se tak zbrkle žene do partnerství, která nemají perspektivu.

„Lepší“ něco než nic

Proto Nicholas Wolfinger podotýká, že někdy se opravdu vyplácí dát na svůj instinkt a risknout to s osobou, která je nám sympatická, byť v mladším věku. Mimochodem, tento vědec zároveň odhalil, že páry, které jsou spolu tři a více let, také mají větší šanci na úspěšné manželství. Vypadá to, že když se překonají první neshody a všechno si tak říkajíc sedne, skutečně vzrůstá naděje na úspěch. Zvlášť když na sobě pár pracuje a osvojí si i velmi zdravé návyky.

Co dělat, aby to klapalo?

Spokojené páry vědí, že jednou jsi dole a podruhé nahoře. Mluví spolu, pravidelně si na sebe dělají čas, podporují se, znají slůvka jako „omlouvám se“ a „odpouštím ti“, akceptují své nedokonalosti a hledají kompromisy. Jak dlouho? Průměrné manželství v Česku trvá 13 let. Ti šťastnější prožívají výročí svatby třeba po 20, 25 letech. Rekordmany však dožene málokdo.

Tudy se chodí do nebe

Marie a Josef Kujanovi z českých Otrokovic v roce 2020 dovršili 75 let společného manželského života (označuje se jako „nebeská“ či „korunovační“ svatba) a stali se tak párem s nejdéle trvajícím manželstvím u nás. Do svazku manželského vstoupili 21. července 1945.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat