Předmanželské smlouvy uzavírá již téměř čtvrtina českých párů

01.05.2021 | Vztahy

Svatba je krásná věc, ale majetek, který jste dostali, nebo jste na něj tvrdě dřeli, vám v případě rozvodu nikdo nevrátí. Trend předmanželské smlouvy je na vzestupu.

Za loňský rok uzavřelo v České republice tzv. předmanželskou smlouvu 23,3 % snoubenců. Čísla tak ukazují, že Češi začínají být více opatrní a řeší i právní ochranu majetku. Výhoda těchto smluv se přitom nemusí ukázat jen u rozvodu – právní ochrana majetku pomůže například i v případě, kdy jeden z manželů podniká, což zejména v současné době může být zásadní, upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. Zájem o uzavření tzv. předmanželských nebo manželských smluv stále roste, o rok dříve (2019) se týkal jen 20 % nově uzavíraných sňatků.

Důvod růstu nebyl v loňském roce dán rostoucím počtem uzavřených předmanželských smluv, ten byl v absolutních číslech prakticky stejný jako v roce předcházejícím (10 581 smluv v roce 2020, respektive 10 891 v roce 2019). Klesl ale výrazně celkový počet uzavřených manželství, a to z předloňských 54 870 na loňských 45 415. Podíl párů s uzavřenými předmanželskými smlouvami díky tomu roste.

Takzvané předmanželské smlouvy jsou často vnímány jako projev nedůvěry mezi partnery. Přitom jsou jedním z vhodných nástrojů uspořádání majetkových vztahů, který může pomoci ochránit majetek obou stran. „Kromě obvyklého případu rozpadu manželství pomohou i v případě, kdy jeden z manželů podniká, protože mohou zásadně eliminovat dopad krachu firmy na celou rodinu,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. „Uvidíme, jak s názorem na tyto smlouvy a jejich účinek na právní ochranu majetku zahýbe současná pandemie a dopady omezení podnikání.“

Správné vyřešení problematiky související s úpravou společného jmění manželů ale není jednoduché a mnoho párů tak neřeší právní ochranu majetku dostatečně. „Velmi často se stává, že zájemci mají vyšší očekávání, než které jim současná právní úprava poskytuje. Tento problém se pak obvykle ukáže v případech, kdy se jeden z manželů dostane do dluhů a exekucí je ohrožen i majetek ve výlučném vlastnictví druhého manžela. K právní ochraně majetku je tak třeba přistupovat zodpovědně a řešit ji komplexně,“ dodává advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat