Lžeme, jako když tiskne. Kdy ale lžeme nejčastěji?

Ačkoli nečestné chování bylo vnímáno odborníky jako záměrná sobecká snaha prospět sobě, lhaní může podporovat především nedostatek času. Experimentální výzkumy nizozemského a izraelského týmu psychologů totiž prokázaly, že lidé se ke lži, mlžení a zastírání pravdy uchylují především kvůli tomu, že nemají dost času rozmyslet si své chování.

Kdo chce lhaní předcházet, měl by dávat druhým dostatek času. Právě netlačení a poskytnutí prostoru a času může být prevencí nečestného jednání na pracovišti i v soukromí.

„Podle naší teorie lidé nejprve jednají podle svých primitivních instinktů k zajištění sebe. A pouze s časem se rozhodnou, jestli je jejich chování sociálně přijatelné. Pokud ten čas nemají, tak jednají sobecky. Takže pokud lidé musejí jednat rychle, mohou se snažit udělat vše pro to, aby si zajistili profit navzdory tomu, že porušují etická pravidla a lžou. Pokud mají více času na rozvažování, sníží se u nich výrazně lhaní a míra podvádění,“ tvrdí profesor Shaul Shalvi z amsterdamské univerzity.

Ženy nejčastěji lžou o váze a věku, muži o povolání a výšce

Když si muž sjednává schůzku s neznámou pětadvacetiletou Twiggy, zřejmě přijde třicetiletá žena docela běžné postavy. Ovšem na ni nečeká pravý dost vysoce postavený manažer, ale metr a pětasedmdesát centimetrů vysoký šéf oddělení v supermarketu. Většina žen totiž lže o své váze a věku, zatímco pánové o svém povolání a výšce.

Zlepšování image k randění patří. Lidé upravují svůj profil při seznámení v baru i při seznamování na internetu. Tam jim lhaní prochází hladčeji. Ale o to může být nebezpečnější osobní setkání.

Muži nejčastěji pojmenovávají své povolání tak, aby znělo přitažlivě, přiznává to 40 procent pánů z internetových seznamek. Takže pak takový „front door manager“ je obyčejným vrátným. Ale ani ženy se ve „lhaní“ či zkreslování nijak neostýchají. U 33 procent ženských profilů je snížena váha a věk.

Lžou i krásní lidé, kteří se seznamují na portále BeautifulPeople.com, kam mohou noví členové až poté, co jsou schváleni těmi stávajícími jako dostatečně atraktivní. Členky klubu krásných přesto lžou o velikosti svého poprsí a mnohdy se vydávají za přítelkyně slavných.

„Internetové randění je tenkým ledem pro ty, kteří se vydávají za někoho, kým nejsou. Domluvíte si rande s pohlednou dívkou štíhlé postavy a když se potkáte, přijde její ošklivější, starší a silnější sestra. Okamžitě dochází ke ztrátě důvěry a nemá smysl dál pokračovat,“ tvrdí Greg Hodge, jenž seznamku BeautifulPeople.com založil.

Nejčastější mužské lži při seznamování:
1. Práce (lepší, než ve skutečnosti je)
2. Výška (více centimetrů)
3. Váha (nižší)
4. Postava (atletická)
5. Příjmy
6. Vyšší pozice v práci
7. Zajímavé povolání
8. Přátelství s celebritami
9. Vlastnění asistenta/ky
10. Práce u filmu

Nejčastější ženské lži:

1. Váha (nižší)
2. Věk (nižší)
3. Postava (štíhlejší)
4. Výška
5. Příjmy
6. Poprsí (větší)
7. Prestižní povolání
8. Přátelství s celebritami
9. Osobní asistent/ka
10. Práce v zábavním průmyslu







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat