Emoční zralost je klíčem ke zdravému vztahu

27.05.2021 | Vztahy

Chová se jako puberťák, přitom je mu 40 let? S takovým partnerem se nedá žít, neboť emoční zralost je klíčem ke zdravému vztahu. A s věkem nemá vůbec nic společného! Poznáte, kdy prchat?

„Na svůj věk nevypadáš, jsi velmi rozumný,“ říkáte kamarádovi svého náctiletého syna, který vám názorově dost sedí, bez ohledu na to, že vy jste oproti němu (trochu) starší. V čem to je? Emoční zralost není o pubertě nebo věku, jde o schopnost zvládat pocity dospělých, situace řešit s rozvahou a komunikovat s ostatními lidmi, aniž by v tom byla agrese, či třeba vyhrožování. Tedy obecně vzato. Emoční zralost je zásadní pro šťastné a zdravé vztahy a projevuje se hned několika způsoby, přitom sympatické jsou všechny.

Převzetí zodpovědnosti za vlastní činy

Uznat, že se mýlíte a že jste udělali chybu. Pro někoho naprosto nemožné! Ego je silné, mnohdy nedovolí selhání. Na druhou stranu, určitá úroveň pokory, která pomáhá přiznat si omyl, je znakem toho, že máte co dočinění s člověkem, který nad svým konáním přemýšlí. A když je v nesnázích, nestydí se požádat o pomoc.

Žití bez předsudků

Barva pleti, sociální a rodinné zázemí, s tím spojené životní podmínky a podobně. Ne všichni mají stejný výchozí bod a možnosti. Většina lidí žije život ze svého vlastního pohledu a předpokládá, že ostatní měli nebo mají stejné příležitosti. Jenže spousta věcí je mimo kontrolu a někdy vyžaduje dost odvahy posoudit realitu a uvědomit si, že každý člověk má své výzvy, strachy, boje i blokace. Emočně zralí lidé druhé bezdůvodně nesoudí.

Odpovědi s rozmyslem

Kdo jste, není o tom, co se vám stane, ale jak na to reagujete. I když cítíte strach, hněv, lítost nebo opovržení, neprojevíte se hned, ale svoji odpověď či odezvu nejprve zvážíte. Ve vztahu to vypadá tak, že emočně zralý partner vás bez milosti a možnosti vyjádřit se neodsoudí, pokud v partnerství nebo manželství uděláte nějaký přešlap. Přehnané reakce a také zveličování jsou znakem nezkušenosti.

Nevyhýbání se problémům

„Tohle neudělám, protože to bolí. Tamto mi nevyhovuje a ne, je mi dobře v aktuálním stavu.“ Lidé postrádající emoční zralost dávají přednost strachu a odmítnutí před pokrokem a překonáváním limitů, hranic a mezí. Než aby se přenesli třeba přes rozchod, litují se a taky touží, aby byli litováni. Že staré končí a nové začíná jim nic neříká.

Snaha vcítit se do pocitů druhých

Žádná lhostejnost, ale naopak snaha podat opěrnou berličku. Problémy s alkoholem, potrat, smrt blízkého příbuzného, ztráta zaměstnání, operace… Emočně zralý jedinec se vcítí do pocitů bližních (je empatický) a má o ně starost. Proto své přátele, kolegy, rodinu, ale mnohdy i naprosto cizí lidi umí pochopit a ukonejšit. Máte někoho takového ve svém okolí?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat