Upoutejte rafinovaným hlasem jeho pozornost

Neposlouchá? Sedí u počítače, nebo kouká do mobilu? Když vám muži nenaslouchají, není to (většinou) zlý úmysl. To alespoň tvrdí jedna britská studie.

Někdy muži nechtějí poslouchat, protože jejich pozornost zkrátka odvádí to, co mají před sebou – tablet, mobil, poslední série jejich oblíbeného seriálu, ta sexy herečka…

Důvodem je to, že mozek mužů má problémy s porozuměním ženského hlasu. To tedy tvrdí vědci z univerzity v britském Sheffieldu, kterou uveřejnili v odborném časopise „NeuroImage“. Vědci zkoumali mozkovou aktivitu dvanácti mužů, kterým pouštěli nahrávky mužských a ženských hlasů. Zjistili, že různé hlasové polohy vždy stimulují jiné oblasti mozku.

Hlubší hlas slyšíme lépe

Vyšší a hudební ženské hlasy vysílají širší akustické vlny a tím jsou pro muže bohužel mnohem hůře rozpoznatelné. To vyžaduje mnohem vyšší mozkovou aktivitu a tím také soustředěnost. A tak není divu, že se po určité době takovou námahou mužský mozek unaví. Podle vědců by toto mohlo také vysvětlit, proč osoby trpící halucinacemi mají většinou pocit, že slyší mužské hlasy – ty jsou pro mozek totiž lehčeji představitelné.

Selektivní hluchota

Pokud jde o základní věci jako vyklizení myčky, vyzvednutí dětí nebo vynesení odpadků, většinou jako by muž neslyšel. Seznam by mohl klidně pokračovat, ale jen to dokazuje, že ve vztahu má občas každý pocit, že ten druhý neposlouchá. Nebo jinak – že slyší jenom to, co chce slyšet. Jiná britská studie to podle magazínu „metro.co.uk“ teď dokázala. Podle ní totiž muži svoje partnerky ignorují v průměru 388krát za rok – to znamená průměrně víckrát než jedno denně nebo sedmkrát za týden!

Ale neznamená to, že by ženy byly selektivní hluchotě ušetřeny. Právě naopak! Podle ankety muži uvedli, že jejich ženy neposlouchají asi 339krát v roce – tedy pořád šestkrát v týdnu!

Zdroj: metro.uk, bild.de, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15978839







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat