Když s miminkem přijde manželská krize

Rodinná idylka? Ani náhodou! Mnoho manželských párů se po narození miminka dostane do krize. Jak se zbavit krize a užívat si nové radosti?

Dokonce i pro páry, které se domnívají, že je nic nemůže rozhodit, je to jako studená sprcha, když přijde na svět miminko. Stres, nedostatek spánku, pochyby o sobě a strach – to všechno má na vzájemnou lásku vliv. Nový človíček, která vyžaduje celou naši pozornost, se tak stane také velkou zkouškou pro vztah. Víte, jaké problémy vás mohou potkat? A jak se s nimi vyrovnat?

Špatná nálada

Nejdříve je nutné zjistit, co špatnou náladu způsobuje. Může se stát, že touha po dítěti je u žen silnější než u mužů. V takovém případě může být v novém poněkud stresujícím prostředí rychle vyčerpaný.

Co s tím? V žádném případě byste na takového muže neměli tlačit. Čím méně pod tlakem se bude cítit, tím svobodnější bude, a nakonec se do nové role snadněji vžije. Pomoci může i partnerovi ukázat ty krásné aspekty rodinného života, přidělit mu „jeho“ úkol při starosti o miminko (což bývá pro maminky často velmi těžké), aniž byste mu ale dítě nutili.

Na sex nezbývá čas

Možná by mohlo pomoci zopakovat si, že na to nemusíte být sami. Sexuální abstinence je typický problém mnoha rodičů. I tady platí – netlačit. Chuť musí přijít sama od sebe, ale můžete jí trochu popostrčit. Například tím, že si sex domluvíte.

Při výchově to skřípe

Tady pomůže jenom věcná diskuse. Svoje názory si musíte umět obhájit a přijmout, pokud partnerovy argumenty budou lepší. V ideálním případě to vyřešíte už před narozením, ale ne vždy je nutné, aby oba rodiče tahali za jeden provaz. Navzdory dlouhodobému mínění není absolutní shoda při výchově pro dítě rozhodující. Naopak by to mohlo být spíše zraňující, vidět, že rodiče jsou na druhé frontě než dítě. Když dítě pochopí, že i přes rozdílné názory se dokážou rodiče dohodnout, naučí se řešit spory a přijímat kompromisy.

Hádky na denním pořádku

I když je to někdy těžké, rozhodně byste se před dítětem neměli hádat nijak ostře. Děti, a především ty malé, si hádky vztahují hned na sebe. Myslí si, že je to jejich vina, snaží se přizpůsobit a svoje potřeby upozaďují.

Nevyžádané rady

Samozřejmě vědí ženy mnoho věcí lépe, jednoduše proto, že mají víc zkušeností. Přesto by měly občas vypnout. To není důležité jenom pro partnera, ale i pro dítě samotné, které potřebují čerpat vzory u obou rodičů. Důležité ale je, aby bylo jasné, že žena mužovi věří – jistota je pro dítě velmi důležité.

Zdroj: názory autora, https://www.parents.com/parenting/relationships/staying-close/marriage-after-baby/, https://www.wsj.com/articles/SB100014240527487040997045762889540116759







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat