I manželské páry podléhají typologii

02.11.2021 | Vztahy

Manža, choť, taťka.  Svému muži můžete říkat jakkoli. Přezdívky, tituly a oslovení jsou různorodé, stejně jako typologie samotných manžílků. Kterého doma máte zrovna vy?

Dřív to bylo trochu jinak! České výrazy vznikly přesmyčkami z původního staročeského malžen, malženka. No a takový dnes již manžel, není jenom „dobrý“ a „špatný“. Psychologie ho posuzuje trochu jiným metrem. Jakým? Tohle je nejzákladnější typologie manželů, se kterými sdílíte domácnost.

Pasivní manžel

Všechno zařizujete vy, plánujete výlety, dovolené, narozeninové oslavy a Vánoce, v telefonu máte kontakty na všechny opraváře, instalatéry a elektrikáře. Váš muž nemá přehled o školní docházce dětí, neví, kde a jak se jim přihlašují obědy (nikdy to nedělal), občas zpacká i běžný nákup v supermarketu (polovinu věcí zapomene, tu druhou za něco zamění). Pasivní manžel není týmovým hráčem, je mu všechno tak nějak jedno a někdy je těžké přesvědčit ho, aby se do vztahu a chodu rodiny trochu víc zapojil.

Manipulativní manžel

O všem musí mít přehled, kontroluje finance, výdaje domácnosti, nákupy, potravinové zásoby i volný čas. Často se vyptává, kde a s kým jste, pokud se náhodou opozdíte, sem tam nachystá „překvapení“ a vyzvedne vás z práce. Jste přece jeho zlato a zasloužíte si to nejlepší, ne? Manipulativní manžel v posteli používá praktiky typu „odměna a trest“. Milování odmítne jenom proto, že se přes den chováte „nevhodně“.  U tohoto typu se někdy objevuje i agresivita. Když dotyčný nemůže dosáhnout svých cílů, dožaduje se plnění svých představ skrz násilí. A to se v manželství neodpouští.

Sobecký manžel

„Já, já a zase jenom já!“ To partnerovy pocity jsou důležitější než ty vaše. On je na prvním místě, řeší pouze sebe a na ostatní nebere ohledy. Klidně si na dovolenou jede sám nebo s přáteli, jen co se vrátí, vyjede si na wellness víkend. Jen tak, prostě se mu chce. Že ho děti tři týdny neviděly a manželka už skoro neví, jak vypadá? No a! V podstatě má na očích klapky a jde si svou cestou. Po pěti letech manželství je schopný říct, že už ho vztah přestal bavit, rozvede se a za půl roku si vezme někoho jiného.

Vyzrálý manžel

Každý z manželů někdy projde obdobím pasivity, manipulativní kontroly nebo sobectví, nicméně muž, který je emočně vyzrálý, čelí všem výzvám, přemýšlí nad důsledky svých činů, umí se omluvit a komunikace mu není cizí. Tento manžel pracuje na funkčnosti partnerství a před problémy nestrká hlavu do písku, je uvědomělý.

Zdroje: Wikipedia.org, allprodad.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat