Trápení mysli na sklonku života

Až se naše cesta dostane ke svému konci, asi všichni bychom rádi odešli v klidu. Jak toho docílit?

Ať už jsme tlustí nebo hubení, ať už nám jdou perfektně vyjmenovaná slova nebo násobilka, nebo i když výborně tančíme, žijeme sami nebo s partnerem – nakonec stejně všichni umřeme. Samozřejmě to není jediná věc, která nás spojuje, ale je to tak zásadní věc, že někdy není lehké se s ní vypořádat. Smrt je těžké téma. A tak se mu někteří snaží vyhnout a žijí jako by byli nesmrtelní. Možná to není špatné strategie, nebo možná je dobré se se smrtí a vlastní smrtelností vyrovnat. Pak si někteří lidé začnou svého života vážit mnohem více. A na konci života se mohou s klidem ohlédnout a říct si, že udělali všechno správně.

Čeho lidé před smrtí litují nejčastěji

Paliativní psycholožka Hanna Salm se kvůli své práci denně potýká se smrtí. Na klinice v Braniborsku provází nevyléčitelně nemocné pacienty, většinou s rakovinou, jejich poslední fází života a poskytuje jim i jejich příbuzným psychickou podporu. Ze svých zkušeností a pozorováním si vytvořila cit pro to, kdy je pro lidi snadnější se rozloučit v klidu a míru sami se sebou a se světem.

Nikdy nikdo neřekl, že měl raději více pracovat a vydělávat více peněz. To, co lidi na konci života pronásleduje, jsou spíše nevyřešené konflikty a rozpadlé vztahy. Většina těch, kteří se dozví diagnozu, chtějí mluvit s osobou, která jim kdysi byla blízká, ale se kterou přerušili vztah, a v lepším případě všechno urovnat. Z jejího pohledu je tak pro náš život nejdůležitější dobrý vztah s našimi blízkými.

Připravte se a žijte teď

Všichni musíme na naší cestě životem udělat mnohá rozhodnutí. Z některých nás bolí hlava celé dny, jiné nás celé noci nenechají vyspat a z některých máme dříve nebo později špatný pocit. Ve skutečnosti ale nemůžeme mnoho pokazit – neexistuje totiž jeden dobrý způsob pro nás všechny. Jsou jich tuny. A dokud se budeme řídit svými hodnotami, pocity a důvody, nemusíme litovat ničeho, pro co jsme se v dané chvíli podle svého nejlepšího vědomí rozhodli.

Jedno rozhodnutí je ale podle psychologů zvlášť důležité – dát v životě před vším ostatním přednost lidem, kteří pro nás něco znamenají. Jen stěží si totiž odpustíme, že jsme na ně zapomněli….

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat