Čichejte! Nos je nejdůležitější smyslový orgán lásky

Když se člověk zamiluje, hovoří se často o tom, že je zaslepen, ohluchl či oněměl láskou. Jenže podle německých psychologů je nejdůležitějším smyslovým orgánem při vytváření milostných vztahů právě čichem opatřený nos. Lidé, kteří nemají schopnost čichu, mají výrazně méně vztahů a partnerů než ti, jenž mají nos zdravý. A právě tělesný pach je prvním a významným signálem poutajícím dvojici k sobě.

Vědci během posledních dvaceti let prokázali, že skutečně dokážeme čichem poznat vhodného partnera. Ten, který má nejodlišnější geny od těch našich vlastních a je nejvhodnější partner pro produkci potomků, neboť je předpokladem toho, že se nepotkají příbuzné geny, nám také voní silně eroticky. Čichem nás přitahuje. Naopak, pokud nám partner nevoní, znamená to, že má geny velmi podobné a je partnerem pro křížení nevhodným.

Vědci z Univerzity v Drážďanech ale navíc zjistili, že právě čichová informace hraje zásadní roli při vytváření vztahů a má silný sociální potenciál. Lidé, kteří jsou totiž od narození připraveni o schopnost čichu, jsou ve společnosti také silně omezeni. Mají podle drážďanských psychologů méně partnerů a jsou si při komunikaci v životě velmi nejistí.

Muži bez schopnosti čichu mají v průměru jen dva sexuální partnery za život, zatímco muži se zdravým čichem v průměru deset partnerů. Muži bez čichu jsou málo odvážní, mají problémy se zhodnocováním situace a komunikací. Navíc nedokážou ovládat vlastní tělesný pach, protože ho necítí.

U žen sice nevede ztráta čichu ke snížení počtu sexuálních partnerů, ale vede ke snížení sebevědomí. To je o pětinu horší než u zdravých žen.

Ztráta čichu přitom člověka neomezuje v přátelství, což naznačuje, že čich hraje klíčovou roli především při navazování milostných vztahů.

„Čich poskytuje člověku řadu společenských informací. Jeho ztráta souvisí se snížením pocitu bezpečí u mužů a žen a ovlivňuje partnerství negativně. Muži bez čichu jsou v sexuálním chování mnohem zdrženlivější a ženy mnohem méně sebejisté. Čich je velmi důležitým smyslem v lidské komunikaci a společnosti,“ tvrdí sociální psychologové z Drážďan.
TIP Bety:
Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat