Partnerský vztah přináší i kila navíc

02.01.2022 | Vztahy

Láska je krásná, spalující, šílená a sladká. Považuje se nejen za mocnou čarodějku, ale i toho nejhoršího fitness kouče všech dob. Kvůli ní totiž přibíráte na váze! Z jakého konkrétního důvodu se vás kila z lásky drží jako klíště?

Když randíte, chodíte do fitka, hlídáte si stravu a vůbec o sebe pečujete. Pak se zamilujete, usadíte a bujaré večery vyměníte za posezení na gauči – s hromadou brambůrků a vínem. Ještě se divíte, že vám sice láska vzkvétá, ale na úkor hubnutí? Nedávná studie, které se zúčastnilo osm tisíc lidí z Velké Británie, odhalila, že tou úplně nejčastější příčinou nadváhy a obezity je romantický vztah. 52 % žen se přiznalo, že jí stejně velké porce jako jejich mužský partner. Jenže ono to není jenom o tom, že se necháte trhnout a fitko vyměníte za gauč. Příčin, proč vás partnerství stojí kila navíc, je několik.

Hlavním problémem je čas

Nový vztah vyžaduje prostor pro schůzky a péči. V jeho začátcích se s protějškem potřebujete vídat, a jakmile se sestěhujete, určitou pozornost vyžaduje i vaše společné bydlení. Kolem špinavého nádobí v kuchyni nedokážete chodit celý týden, taky je potřeba vysát a vyluxovat. Čistota není samozřejmost, jenže kde na to všechno vzít čas a nekrást? Chvíle, které dřív byly prioritní (pravidelné wourkouty, procházky a podobně) mizí v propadlišti dějin.

Potřebujete si ulevit od stresu

S tím, jak se vztah posouvá, ubývá vzrušení a spontánnosti. To je přirozená věc. Najednou už vám nebuší srdce, když partner vstoupí do místnosti, nepotí se vám dlaně, nemáte chuť čekat na něj do jedenácti hodin do večera – jen kvůli sexu. Stereotyp, šeď a nudu ale chcete vyvážit aspoň nějakým požitkářstvím, proto si při večerním sledování televize rozděláte lahev červeného, k tomu servírujete čokoládové bonbony. Jejich prostřednictvím navozujete stav relaxace, snižujete stres a zklidňujete tělo i mysl. A pak jdete spát, ráno se přece jde do práce. Ups!

(Ne)zdravé návyky jsou nakažlivé

„Na, dej si, pro jeden hamburger se svět nezboří!“ Partner, který provokuje, ponouká a nabízí nezdravé jídlo, obvykle skutečně může uspět a stáhnout vás na svoji stranu. Kde jsou vaše předsevzetí o dodržování zdravého jídelníčku, vynechávání sacharidů po páté hodině odpolední a omezování sladkostí? Nikde. Pokušení je silnější. Nebo tahle… Je v pořádku, když časem jeden nebo druhý přiberete nějaké to kilo, ale gram ke gramu sedá. Jednoho krásného dne můžete zjistit, že máte vysokou nadváhu a hrozí vám diabetes, vysoký krevní tlak, srdeční a cévní choroby nebo infarkt myokardu. Pokuste se s protějškem domluvit a začít hubnout bok po boku. Jeden druhého můžete celkem slušně motivovat.

Zdroje: muscleandfitness.com, niddk.nih.gov, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2745942/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat