Na první lásku se nedá zapomenout

I když je to mnoho let či dokonce desetiletí, pořád vzpomínáte na svou první lásku? Žádný div. Poskytla základy vašemu osobnímu růstu a ještě jste díky ní prožili mnoho důležitých fyzických milníků.

Bez ohledu na to, kolik času uplynulo nebo kolika vztahy jste si od té doby prošli, je skutečně těžké zapomenout na svou první lásku. Jde to vůbec? Také si vybavujete do všech detailů, jaká byla premiérová životní zamilovanost? A jak zničující byl její konec? Nejste sami.

Myšlenkový výlet zpátky v čase

Existují důvody, proč se něco takového nedá vytěsnit z paměti. První láska otevírá zcela nový svět plný vzrušení a pomyslných motýlů v břiše, ale také obav, žárlivosti a strachu. Taková zkušenost se nepodobá ničemu, co jste kdy zažili, proto ji budete mít v hlavě po celý život, stejně jako osobu, ke které jste cítili tak hluboké city,“ vysvětluje americká psycholožka Holly Schiff. Jsou tu však i další důležité okamžiky. Některým se teď možná s nostalgií smějete, jiné vás možná stále deprimují.

Minulost ovlivňuje budoucnost

„Období mladistvé zamilovanosti s sebou nese i jiné zásadní milníky, jako je první polibek i pohlavní styk. Také jste se v tuto dobu začali učit dělat vztahové kompromisy. Tyto vzpomínky vám nikdo nikdy nevezme. Navíc není pochyb o tom, že první partner byl zodpovědný za podstatnou část vašeho osobního růstu,“ dodává výše jmenovaná odbornice. Že by se vám po něm pořád stýskalo? Nemožné to není.

Já to chci zase!

„Asi všichni lidé mohou říct, že první láska má v jejich srdci své zvláštní místo. Zamilovanost je sama o sobě návyková. Mozek si stále pamatuje ty chemické vazby, které vás k dotyčnému pojily. Proto i po všech těch letech můžete při vzpomínání cítit jistou euforii. A chcete ji prožívat zas a znova. V momentálním vztahu vám možná trochu vzrušení chybí, i to je důvod, proč se k první lásce v myšlenkách neustále vracíte,“ domnívá se zase americká specialistka kognitivně behaviorální terapie a zároveň párová poradkyně Robin Buckley. Co vy na to, má to logiku?

Zdroj: https://www.bustle.com/wellness/why-you-cant-forget-your-first-love-according-to-psychology






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat