Zdravý vztah vyniká důvěrou

08.03.2022 | Vztahy

Bude vám to s partnerem fungovat? Na odpověď nepotřebujete odborníky, stačí, když si všimnete, jak na sebe s přítelem nebo manželem reagujete. Bez těchto vlastností zdravého vztahu se neobejdete!

Není žádným překvapením, že rozvodovost po celém světě v posledních několika desetiletích zaznamenala vzestupnou tendenci. Podle statistik průměrné první manželství, které končí rozvodem, trvá asi 8 let (1). Zdravý a spokojený vztah tak určitě není samozřejmostí. Existuje mnoho faktorů, které na jeho kvalitu a funkčnost mají vliv. Máte předpoklady proto, že společně s partnerem překlenete onu krizovou hranici osmi let? To poznáte podle znamení, která charakterizují zdravý vztah. Tady jsou.

Věříte si

Úspěšné páry si navzájem důvěřují v klíčových oblastech, jako jsou peníze, věrnost a styly rodičovství. Jsou-li plány a představy partnerů diametrálně rozdílné a představují důvod svárů, naděje na partnerství ve stylu „spolu a do smrti“ klesají (2).

Komunikujete

Jasná a přímá komunikace je známkou zdravého vztahu ze dvou hlavních důvodů. Naznačuje, že oba partneři jsou schopni vyjádřit svá přání a potřeby způsobem, kterému druhá osoba rozumí. Oba partneři slyší, co druhá osoba říká, a rozumí tomu, co je sdělováno. Díky tomu je možné vyřešit jakékoli konflikty, které mohou nastat (2).

Vážíte si jeden druhého

Oceňování partnera a věcí, které pro vás dělá (a obráceně vy pro něj) je nedílnou součástí funkčních vztahů. Každý chce být chválen a ujišťován o tom, že se jeho partnerství vyvíjí správným směrem. Pro rozvoj vztahu a opravu chyb v něm je to důležité (2).

Máte neshody

Konflikt není známkou vztahu, který je v problémech, spíš naopak. Poukazuje na to, že pár neignoruje potíže. Zkrátka a dobře, i vy očekávejte, že občas dojde ke konfliktu, ale berte ho jako příležitost k růstu (2).

Funguje mezi vámi fyzická intimita

Dotyky, sex a fyzická intimita jsou pro zdravý vztah rozhodující. Věřte, že neexistuje žádné striktní pravidlo o tom, jak často by se páry měly tulit, nicméně intimní kontakt v průměru jednou týdně je podle odborníků dostatečný. Důležité je především to, aby partneři cítili, že jsou jejich potřeby fyzické intimity naplněny (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437253/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891543/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat