Nesdílená deprese manžela

Deprese může pohltit pocity a znemožnit skutečné partnerství. Oba partneři trpí – jen různými způsoby. Je sobecké zůstat šťastná?

Deprese je ošklivá. V depresi je všechno šedé a zbytečné. Kohokoliv polapí do svých drápů, nepustí tak rychle, a navíc ho zbaví příležitosti bránit se (1). Pokud má někdo chřipku, můžete mu udělat octové zábaly nebo dát čaj z lipového květu. Ale deprese? Na internetu najdete spoustu pochopení pro lidi, kteří trpí depresí a tipy, jak je nejlépe podpořit. To je v pořádku. Ale jsou zde i partneři, kteří tuto nemoc musí ustát také a pro ně žádné rady nejsou.

Žádné plány, žádná laskavá slova

Někdy neslyšíte laskavé slovo po celé týdny. Nabídku pomoci partner opovržlivě odmítá. Musíte se naučit vyrovnat se s hodně, se spoustou odmítnutí. Musíte opustit své představy o šťastném vztahu a nahradit je novými definicemi štěstí, protože pravděpodobnost, že to nepůjde tak, jak jste si představovali, je velká (2).

Váš partner nemá sílu vstát, když zavoláte, spadnete do schránky, protože partner nemá sílu telefonovat. A v takovém vztahu jste velmi často sami. Nemůžete plánovat, protože nemůžete bezpečně předpokládat, že váš partner bude schopen dělat věci v plánovaném čase. Dokonce ani základní předpoklad milostného vztahu, totiž že se milujete, není jistý (2).

Deprese může posílit vztah

Dobrá věc je, že v závislosti na tom, jak k tomu přistupujete, může deprese posílit jak vás, tak vztah. Koneckonců, je to další krize, kterou jste prošli společně jako pár. A je dobré se naučit se, i když je to těžké, nepřijímat partnerovo soužení jako své. Učíte se trávit čas o samotě, být trochu sobecký a zjistit, co je pro vás v čase bez něj dobré. Čekání v tiché místnosti během jeho depresivních epizod, i když plné touhy a péče, partnerovi nijak nepomůže. Takže se starejte sami o sebe místo o něj. Snažte se žít kvalitní život pro sebe (3).

V určitém okamžiku deprese skončí a osoba, kterou milujete, se znovu objeví a je šťastná, že jste stále tam. A jediné, co můžete udělat, je vlastně sbírat dobré okamžiky, abyste se jimi zásobili a zahřáli, když bude zase zima (3).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279284/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384868/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat