Vyjít si s kamarádkami je nutné pro naše zdraví

Nejen celozrnné obiloviny, pilates a spousta spánku nás může udržet fit a zdravé. Také je potřeba vyjít si s kamarádkami. A nejen jednou týdně.

Výzkum a studie jsou opravdu skvělé, zvlášť když nám přinášejí výsledky, jako je tento: Měly bychom se totiž pravidelně setkávat s našimi přítelkyněmi. A to nejméně dvakrát týdně (1).

Silnější imunitní systém, méně pocitů úzkosti

Vždy jsme si mysleli, a tak nějak podvědomě tušili, že doba strávená s kamarádkami je pro nás dobrá, ale teď máme důkaz, že pití piva, pomlouvání a výměna myšlenek o rivalkách jsou pro nás velmi zdravé. Taková setkání na pivo nebo Prosecco přinášejí ženám následující zdravotní výhody: rychleji se zotavují z nemocí, mají silnější imunitní systém a méně pocitů úzkosti. Celkově lze říci, že jsou vyrovnanější a cítí se lépe (2).

Čím větší zodpovědnost máme, tím více potřebujeme přátelství

Mimochodem, to se nevztahuje pouze na ženy. Pro obě pohlaví platí, že velká, dobře integrovaná sociální síť má významný dopad na fyzické a emocionální zdraví. Lidé s čilejším a uspokojivějším sociálním kontaktem mají menší pravděpodobnost, že budou trpět nemocí, rychleji se zotaví z operace a je méně pravděpodobné, že zemřou brzy. Existují však důkazy, že ženy v průměru potřebují mezilidské vztahy ještě více než muži, aby byly šťastné. Vědci jsou si jisti, že vztahy s ostatními podporuje hladinu serotoninu a oxytocinu –⁠ a že čím více stresu a odpovědnosti neseme v životě, tím více potřebujeme vztahy s ostatními (2).

Smích je důležitý!

Mimochodem, podle studie jsou "nejzdravější" setkání s blízkými přáteli, kde je přítomno více než pět žen (3). Proč? Protože pak se zřejmě větší hustota vtipů a smíchu –⁠ a smích je rozhodujícím kritériem pro uvolnění a zdravotní faktor „holčičích“ setkání. Ne že bychom si schůzku s kamarádkami stejně nenaplánovali, ale teď je bereme ještě vážněji. Samozřejmě všechno v zájmu našeho zdraví.

Zdroj: názory autora, (1) www.Social Experiment Offers Perfect Excuse For Another Night Out With Friends (VIDEO) | HuffPost Impact, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937874/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150158/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat