Společné trávení času pro budování vztahu

18.06.2022 | Vztahy

Práce, děti, domácnost, péče o zahradu a domácí mazlíčky spolkne hodně času, který na druhé straně, třeba v partnerství, chybí. Spočítali jste si někdy, kolik možností a prostoru máte pro budování vztahu, lásku a pouhé bytí ve dvou? Tahle britská studie šokuje!

Je tak snadné předpokládat, že když pár žije pod jednou střechou, tráví spolu více kvalitního času. Opak je však pravdou. Podle průzkumu (1) mezi 2000 britskými dospělými, kteří žijí se svými partnery, je doba, jež spolu průměrná dvojice denně tráví, víc než žalostná.

Čtyři hodiny i se spánkem

Ze studie (1), jež uspořádala společnost OnePoll, vzešlo, že britské páry jsou pod jednou střechou asi tak sedm a půl hodiny denně, přičemž pouze 57 % tohoto času (plus mínus čtyři hodiny) tráví v jedné místnosti. Na vině je především rozdílná pracovní doba, ale i odlišné osobní zájmy (koníčky). Mezi další smutnou realitu patří také to, že i když už partneři tráví čas vedle sebe, ve skutečnosti jsou si vzdálení. Buď se mobilu, televizi či tabletu věnuje jeden, nebo druhý.

Žijeme spolu, ale přesto každý zvlášť

Studie (1) také zjistila, že se třetina dvojic běžně dohaduje o tom, jaká teplota v místnosti je správná, popřípadě na jaké straně gauče bude sedět. „Je zajímavé vidět, kolik, tedy vlastně jak málo, času trávíte s partnerem doma,“ poznamenává Natalie Wathan, mluvčí společnosti Drayton, která průzkum sponzorovala, s tím, že většina párů má vzájemně protichůdné rozvrhy a pokoje ve svém domě využívá různým způsobem a v různých časech.

Ostatně, 20 % párů se shoduje na tom, že je moudré trávit odděleně a dalších 17 % přiznává, že dvě ložnice patří k nutné výbavě současnosti. Odborníci na vztahy ale varují, že k tomu, aby vztah fungoval, je trávení většího množství kvalitního času nutností.

Nejcennější investice ze všech

Pokud s partnerem pracujete třeba na směny a chodíte spát každý jinak, dohodněte se, že jeden z vás přijde (v závislosti na možnostech a denní či noční době) do ložnice za tím druhým, aspoň na 10, 15 minut. V této době proberte vaše zážitky, předejte si informace, polibte se a obejměte. O víkendech se pokuste netrávit čas u moderní techniky, vytvářejte svůj vlastní scénář vzpomínek. Jděte se projít, zajeďte na výlet, společně připravte jídlo….

Vyzkoušejte nové aktivity, jako je tanec, návštěva tělocvičny, učení se hře na nástroj nebo trekking. Takové nápady povzbuzují páry, aby se na sebe navzájem spoléhaly při emocionální a fyzické podpoře, což vztah může jedině posílit.

Zdroje: (1) www.studyfinds.org/adults-over-60-feel-unseen/, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat