Vliv neplodnosti na duševní zdraví páru

15.09.2022 | Vztahy

Lékaři hlásají, že neplodnost a zhoršená plodnost jsou bohužel poměrně běžné stavy, které postihují asi 12 procent žen v reprodukčním věku. Neplodnost přitom může mít velký dopad na duševní zdraví člověka (ženy i muže), a to hned v několika směrech.

Aby došlo k úspěšnému otěhotnění, musí se odehrát pozoruhodný počet událostí. Zdravé vajíčko čeká cesta v podobě vyvinutí a ovulace, pak spermie také potřebují být v dostatečném množství a kvalitě, další podmínkou je normální funkčnost dělohy a vejcovodů. Zároveň je nutné přihlédnout k hormonálním abnormalitám, které jsou v tomto případě nežádoucí, rozhoduje ovšem i správné načasování menstruačního cyklu (1). V celém tomhle procesu se může pokazit mnoho věcí, což logicky vede k neplodnosti.  

Neplodnost lze definovat (2) jako neschopnost otěhotnět po jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. Výskyt neplodnosti rychle roste po celém světě a podle WHO (Světové zdravotnické organice) je pátým nejzávažnějším stavem, který má neblahý dopad převážně na psychiku ženy i jejího partnera. Porodit dítě totiž patří k přirozené ženské touze. Když se nedaří, vliv neplodnosti na duševní zdraví páru nelze popřít. Co všechno hrozí těm, kdo se o miminko beznadějně snaží?

Stres a deprese

Stres, deprese a úzkost jsou běžné důsledky neplodnosti. Zpráva, že pár trpí neplodností, je sama o sobě velmi deprimující. Navíc se jedná o bludný kruh. Deprese může ovlivnit plodnost kvůli zvýšeným hladinám prolaktinu a hormonů štítné žlázy. Stres má taky špatný vliv na ovulaci (3).

Pocit vyřazení ze společnosti

Plodnost je pro většinu párů něco jako společenský úděl, status potvrzující úspěšnost a platnost pro veřejnost. Neplodné dvojice zažívají sociální stigma, pocit ztráty a nízkého sebevědomí, které často vyústí v sociální distancování, a to už jen proto, že rodina i přátelé neustále dokola opakují: „Tak co, už se chystáte založit rodinu? Máte nejvyšší čas!“ Jak frustrující (4)!

Úzkost z nemalých finančních výdajů

Není žádným tajemstvím, že léčba neplodnosti je finančně dost nákladná. Konzultace, gynekologická vyšetření, stimulační protokol, ultrazvukové kontroly, spermiogram, odběr oocytů (samičí, respektive ženské pohlavní buňky, z nichž se meiotickým dělením vyvíjí vajíčko čili ovum) a další lékařské procedury se pohybují v řádu desetitisíců korun (5).

Pochopitelně, že ne každý si tak nákladnou léčbu může dovolit, takže se jak pro ženy, tak i muže zhoršuje už tak neharmonický psychický stav, se kterým obvykle přichází dilema. Půjčit si , nebo se dítěte jednou provždy vzdát? V každém případě párové poradenství může tenhle tlak zmírnit a snížit dopady těžké životní situace, jež by se neměla podceňovat (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3464305/, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7885086/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4009564/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3043157/ 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat