Jak na jarní očistu mysli

03.04.2023 | Vztahy

Kromě obvyklého otevírání oken a vpouštění čerstvého vzduchu do svého obydlí lze jaro přivítat i jinak. Po zimě dopřejte detoxikaci i své mysli, zaslouží si to!

Představte si ten pocit, který máte z domova, když je uklizený, nablýskaný a voňavý. Naše těla a mozky si ovšem zaslouží stejnou očistu a péči. Co i vy můžete udělat pro nový (jarní) začátek?

Meditujte

I když si myslíte, že vám meditování nejde, nemáte pro něj „vlohy“ a podobně, ještě mu dejte šanci. Prostý akt zpomalení a věnování pozornosti svému dechu je něco jako takový malý trénink v sebepoznávání. Pakliže máte pocit, že potřebujete vedení, oslovte někoho, kdo nabízí vedené meditace, které slouží ke zklidnění mysli a návratu ke svému já.

Zpívejte si

Fyziologické výhody zpěvu a hudby se zkoumají již dlouhá léta. Co se zatím ví? Hudba procvičuje mozek i tělo a zpěv jako takový je zvláště prospěšný pro zlepšení dýchání, držení těla a svalového napětí (1). Bylo prokázáno, že hudba ulevuje od bolesti, pravděpodobně díky uvolňování neurochemikálií, jako je β-endorfin (přirozený lék proti bolesti odpovědný za „vzrušující“ pocity po intenzivním cvičení). Existují také důkazy, které naznačují, že hudba a zpěv snižují stresový hormon kortizol.

Buďte na čerstvém vzduchu

Čerstvý vzduch oživuje koncentraci a zbystřuje myšlení. Proto každý den vyrazte na malou procházku, poseďte na zahradě nebo si jděte zaběhat. Vylučované endorfiny působí jako přírodní opiáty, díky nimž se ihned budete cítit mnohem lépe (2)!

Spěte – vážně

Spánek opravdu pomáhá obnovit mozkové funkce. Pokud chcete statečně čelit všem denním nástrahám, „mozkovna“ si musí odpočinout. Pečlivě se podívejte na svůj rozvrh a seznam úkolů. Čas si zorganizujte tak, aby bylo možné do postele chodit ve stejnou dobu, a to i o víkendech. Dopřejte si prostor, abyste si pořádně zdřímli, tělo to ocení.

Milujte se

Při pohlavním styku i při předehře dochází u mužů a žen k natahování svalů a šlach, ohýbání kloubů a kolísání hormonů, což může podporovat kardiovaskulární zdatnost (3). Partnerská sexualita krotí napětí a považuje se za formu cvičení. Proto se milujte, jak jen to bude možné. A sex zakončete orgasmem. Při něm se v mozku uvolňují chemické látky (oxytocin a prolaktin), jež stojí za pocitem uvolněnosti. Tak jaru zdar!

Zdroje: (1) www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/09654280210434228/full/html, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6091217/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat