Spánek vedle partnera má své nesporné výhody

Spát vedle svého partnera se může zdát jako zásadní rozhodnutí. Zvlášť, když si uvědomíme, že trávíme asi jednu třetinu našeho života spánkem. Tenhle závazek se vám ale vyplatí. Proč?

Zatímco myšlenka intimní sounáležitosti působí útulně a přitažlivě, každodenní kvalita vašeho spánku by mohla přítomnost druhého člověka narušit. Je tedy lepší spát vedle partnera nebo raději o samotě. Kromě prohloubení vašeho fyzického, emocionálního a duchovního spojení s partnerem může spánek vedle vašeho partnera prospět vašemu duševnímu zdraví mnoha způsoby.

Delší a účinnější spánek

Spánek vedle partnera je spojený s delší dobou spánku, vyšší účinností a celkově lepší kvalitou spánku. Zdravý spánek pomáhá snižovat stres a posiluje regenerační funkce (1).

Více REM spánku

Spánkem vedle partnera získáte o 10 % více spánku v REM fázi, kde se odehrává většina snů a která je důležitá pro kognitivní funkce, jako je učení a zapamatování (2).

Kratší doba usínání

S větší pravděpodobností usnete také rychleji, pokud budete usínat vedle svého partnera. Doba potřebná k usnutí je známá jako spánková latence a kratší spánková latence je spojena s lepší účinností spánku (2).

Zlepšené duševní zdraví

Zdravý spánek je důležitý pro vaše zdraví a pohodu. Špatný spánek může mimo jiné negativně ovlivnit vaši imunitu, zdraví srdce, váhu, paměť, schopnost učení a reakční dobu. Spánek „v tandemu“ také snižuje deprese, stres a úzkost, hrozí menší riziko spánkové apnoe nebo nespavosti a spojuje se celkově s vyšší spokojeností se životem. Špatná kvalita spánku je jedním z hlavních příznaků poruch duševního zdraví, jako je deprese a úzkost (2). 

Zvýšená intimita

Spánek vedle vašeho partnera může zlepšit fyzické, emocionální a duchovní spojení mezi vámi dvěma a zvýšit intimitu ve vašem vztahu. A to nejen tu sexuální, ale také podporuje fyzickou intimitu v podobě objímání, mazlení, líbání a držení za ruce. Fyzická i sexuální intimita spouští uvolňování hormonu oxytocinu, který podporuje lepší spánek, snižuje stres a podporuje vytváření sociálních vazeb (2).

Spaní vedle vašeho partnera pomáhá zlepšit emocionální intimitu a také emocionální spokojenost ve vztahu. Spaní v jedné posteli může být pro mnoho párů duchovním zážitkem. Kromě toho, že se budete cítit blíže svému partnerovi, může vám sdílená zkušenost také pomoci být ve vzájemné synchronizaci na fyziologické a duchovní úrovni (2).

Zdroj: (1) www.sciencealert.com/sharing-a-bed-might-come-with-some-surprising-benefits-survey-finds, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7330166/ (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7330166/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat