Šťastnější manželství s hadrem v ruce

Sdílení domácích prací manželství prospívá. Ačkoli v médiích během posledních měsíců proběhlo několik chabými důkazy podložených zpráv o tom, že pánové pomáhající doma mají méně sexu, ve skutečnosti ze sdílení domácích prací manželství profitují. Ovšem psychologové z Missouri k tomu dodávají, že sdílení neznamená, že muž a žena vykonávají tyto práce rovnostářsky.

U každého páru má totiž sdílení jinou podobu. Někde je žena vděčná za drobnou manželovu pomoc, jinde musí muž skutečně dělat polovinu všech povinností. Doktor psychologie Adam Galovan z University of Missouri však tvrdí, že právě „sdílení“ a štěstí v manželství jdou ruku v ruce. Tedy ta manželství, kde mají partneři pocit, že povinnosti v péči o domácnost sdílejí, jsou šťastnější.

„Sdílení ale může pro každý pár znamenat něco jiného. Může to být střídání u přebalování, nebo jen hlídání dětí, zatímco ten druhý vaří večeři. Vykonávání věcí společně a vzájemná shoda na rozdělování povinností v domácnosti prospívá oběma partnerům,“ vysvětluje Galovan.

Z výzkumu dále vyplývá, že čím měla žena silnější pocit, že jí muž pomáhá – u každé ženy se tento pocit opíral o různou míru skutečné pomoci – tím byli oba partneři šťastnější.

„Pomoc v domácnosti a zapojení do výchovy dětí je podle všeho důležitým prvkem v propojení mezi manželem a jeho ženou, kvalita tohoto propojení přímo souvisí se štěstím a spokojeností ve vztahu,“ dodává Galovan.

Z výzkumu také vyplynulo, že na spokojenost manželství měl silný vliv vztah otce ke svým dětem. Čím byl lepší a pozitivnější a muž se více věnoval výchově potomků, tím bylo manželství spokojenější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat