Méně stresu v každodenním rodinném životě

Rodinný život je krásný, ale někdy může být dost stresující. Jak si zachovat klid a sebevědomí v rodinném životě každý den? Existuje mnoho technik – odpočívejte, starejte se o sebe, relaxujte. Nebo vyzkoušejte autogenní trénink.

S autogenním tréninkem využíváte sílu svých myšlenek k většímu odpočinku a relaxaci. Bez jakýchkoli pomůcek. Vystačíte si jen se svými myšlenkami. Doslova. Svými myšlenkami totiž připravujete své tělo na relaxaci.

Co je autogenní trénink

Abyste se autogenní trénink naučili, budete potřebovat trochu času. Pohodlně se posaďte nebo si lehněte, nejlépe v tiché místnosti a soustřeďte svou pozornost na své tělo. Pak mu dáte jakousi instrukci – autosugesci.

Můžete například začít tím, že si několikrát řeknete: "Moje pravá paže je velmi těžká." Když to uděláte, představte si, jak těžká je vaše paže. Tělo vám odpoví. Sleduje vaše myšlenky. Aniž byste chtěli cokoli dělat, jen si všímejte toho, co se děje. Po několika cvičeních zjistíte, že vaše ruka opravdu ztěžkla. Pokročilí mají dokonce dojem, že jejich ruka se chystá propadnout loketní opěrkou. Ve skutečnosti se svaly uvolní, změknou a mají větší plochu na povrchu.

„Tepelným cvičením“ si zlepšíte krevní oběh. Pomyslíte si například: „Moje levá noha je velmi teplá“ a intenzivně si to představíte. Žíly se rozšiřují a proudící krev zahřívá nohu. Příjemný vedlejší efekt: Studené nohy v noci v posteli jsou minulostí.

Systematická cvičení

Autogenní trénink je strukturovaný systematicky. Kromě cviků se zátěží a teplem existují další cviky, které všechny slouží k uvolnění těla. Po nějaké době cvičení se pocity tepla a tíhy rychleji dostaví a rozšíří se do celého těla. Další cvičení zapojují dech, srdce a další části těla.

Účinky autogenního tréninku

Autogenní trénink uvolňuje, také zklidňuje oběh, zvyšuje schopnost koncentrace, vytváří čistou hlavu a pomáhá ovlivňovat tělo i mysl vlastními myšlenkami. Soustředění na jednotlivé části těla má pozitivní vliv na vegetativní nervový systém. Vaše obecná úroveň stresu klesá a vy jste méně podráždění a zvládnete ustát i obtížné situace s klidem. Autogenní trénink se osvědčil i u psychických poruch, jako je deprese nebo úzkost.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat