Nezaměstnaní muži by byli raději, kdyby jejich partnerka byla také bez práce

Výměna rolí, tedy taková, že muž je bez práce a o veškeré výdaje se stará zaměstnaná žena? Tahle situace není pro pánské ego ani trochu snesitelná. Vztah kvůli tomu může dospět dokonce i k rozvodu!

Letitý stereotyp, v němž muž jakožto hlavní a jediný živitel rodiny vydělává peníze a jeho něžná polovička pečuje o domácnost a děti, je dávno pokořen. Příznivci rovnoprávnosti sice jásají nad novou érou, ovšem ukazuje je, že když se karta otočí a účty platí žena, pánské ego značně trpí.

Nevítaná výměna rolí?

Britští experti (1) působící na vysoké škole University of Bath důkladně analyzovali životní poměry více než 42 tisíc jedinců z devíti evropských zemí, načež zjistili, že když je žena finančním poskytovatelem domácnosti, celková kvalita vztahu bývá výrazně podprůměrná. Tedy alespoň oproti svazkům, v nichž oba partneři pracují a o výdaje se dělí rovným dílem.

Selhal jsem. Nedělám, co se ode mě očekává!

„Když má muž bez práce nezaměstnanou partnerku, je to pro něj vlastně výhoda, protože se kvůli své vlastní nezaměstnanosti necítí tak špatně a netrpí nízkým sebevědomím,“ potvrzuje hlavní autorka studie (2), kterou je specialistka přes sociální politiku Helen Kowalewska. Největší „depresi“ z toho, že nejsou živiteli rodiny, dle jejích slov mají Němci, Britové, Irové a Španělé, ale příliš dobře to nesnášejí ani ostatní národy.

Pánové se údajně kvůli své finanční závislosti na ženě obávají pomluv a zesměšňování, protože tento model odporuje tradičnímu stereotypu. Ačkoli se hypotéka na nic neptá a účty se samy nezaplatí, dámy živitelky zjevně ohrožují vnímání mužnosti, protože společnost navzdory všem těm řečem o výhodách rovnoprávnosti očekává, že peníze vydělává hlavně ten, co nosí kalhoty. A když ne, podle odborníků se tím může značně zvýšit i riziko rozvodu. No, co k tomu říct – když se ti něco nelibí, najdi si práci!

Zdroj: (1) www.commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/gender-equality/equal-pay/gender-pay-gap-situation-eu_en, (2) www.nypost.com/2023/06/27/unemployed-men-would-rather-their-female-partner-be-out-of-work-study/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat