Znaky nezdravého přátelství nepodceňujte

25.07.2023 | Vztahy

Život s toxickými přáteli je tak vyčerpávající! Naučte se je identifikovat, ušetříte svoje nervy i čas!

Přátelství je jedním z nejcennějších vztahů v životě lidí. Přátele si člověk vybírá sám a díky těm dobrým se nikdy necítí osamoceně nebo ztraceně. Bohužel, není přítel jako přítel. S tím toxickým (termín „toxický“ se používá pro lidi, jejichž přítomnost zhoršuje váš fyzický, duševní nebo finanční stav) se seznámíte velmi snadno, ale není jednoduché jej opustit. Jak takového člověka poznáte? Existuje osm širokých kategorizací takových lidí!

Uživatel

Tyto typy přátel jsou s vámi jen proto, že chtějí něco na oplátku. Mohou vás využít pro peníze či kontakty. Často s nimi budete vést jednostranné rozhovory ohledně emoční rovnováhy, vaše přátelství je jednostranné.

Manipulátor

Manipulátoři touží mít z lidí své loutky. Chtějí, aby všichni dělali, co říkají. Manipulátoři obvykle nemají rádi, když jsou vyslýcháni, a nedokážou poskytnout rozumné odpovědi.

Dramatik

Dramatici vždy musejí být středem pozornosti. Chtějí přitáhnout dav a obklopit se těmi, kdo je vyslechnou a případně politují.

Pomlouvač

Takoví přátelé rádi mluví o jiných lidech za jejich zády. Rádi sdílejí tajemství druhých.

Chronicky nespokojený člověk

Nikdy se nepřátelte s osobami, které mají ve zvyku litovat své minulosti a stěžovat si na přítomnost ve stylu „život je proti mně“. Připraví vás i o poslední zbytky energie.

Žárlivý přítel

Žárliví přátelé se s vámi neustále srovnávají. Mohou se pokusit sabotovat váš úspěch a opravdu jen výjimečně nešetří chválou.

Energetický upír

Jsou nepřátelští a nároční. Jejich otravování vás doslova vysává. Po kontaktu s energetickým upírem jste na dně svých fyzických i psychických sil.

Zpochybňovač

Zpochybňování reality i osob je vysoce toxická vlastnost. Zpochybňovač nevěří ve vaše schopnosti, vyvrací vaše názory a systematicky pracuje na tom, aby se vaše sebevědomí snížilo na minimum.

Červené vlajky

Nejste si jistí, do které kategorie váš přítel patří? Nevadí, tak či tak se prozradí. Vždy je negativní a nikdy nedokáže říct nic dobrého. Často si stěžuje na den, práci, a dokonce i na svého partnera. Zdá se, že na každém člověku nachází to nejhorší. Taky vás neustále sráží a kritizuje, poukazuje na vaše nedostatky, kontroluje, co a jak děláte, často si vás nechá jen pro sebe a odstraní další přátele z vašeho života, zároveň žárlí na váš úspěch. Když ho přistihnete při nějaké nekalosti, vždy má výmluvu. Vrcholem je, jakmile vás začne obviňovat ze svých problémů. Co s tím?

Zastavte to!

Položte si několik palčivých otázek a pochopte, zda přítomnost přítele ve vašem životě přinesla nějakou pozitivní změnu. Dále nastavte hranice. Jasně a srozumitelně sdělte, co svému kamarádovi či kamarádce budete a nebudete tolerovat. Když se vaši toxičtí přátelé začnou zapojovat do negativních rozhovorů, zastavte je. Zkuste odklonit téma diskuse a v případě přetrvávajících konfliktů se nebojte přátelství ukončit.

Zdroje: názor autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat