Skupinové chaty na sociálních sítích se nám vymykají kontrole

Jsme kvůli skupinovým chatům nepozorní a dostatečně si nevšímáme svého okolí? Prý ano, což by nám naši blízcí nemuseli tolerovat ani odpustit. I tady platí, že všeho moc škodí!

Klasickým textovým zprávám neboli „esemeskám“ už dávno odzvonilo. Se svými blízkými teď komunikujeme prostřednictvím sociálních sítí a jejich chatů, které mohou být dokonce skupinové. Až takhle doba postoupila! On-line debaty s více lidmi najednou sice bývají vítaným rozptýlením od každodenních stresorů, ale co si budeme povídat – neustálé pípání příchozích zpráv v dané komunitě dokáže také lézt na mozek.

Když se kontakt vymkne kontrole

Můžeme být doslova přetíženi obrovským množstvím digitální komunikace v našich životech, což zahrnuje i skupinové chaty. To na nás může mít větší kognitivní a emocionální dopad, než si uvědomujeme. Následky? Dle jeho slov je to nesoustředěnost, ztráta zájmu o okolní svět i nutkavá potřeba být stále on-line a dostupný. Nezní vám to povědomě?

Haló! Zase mě neposloucháš?

Velká část problému tkví v tom, že i když je moderní komunikace snazší než kdy jindy, naše mozky se od pravěkých dob moc nezměnily. V těchto dávných dobách by ignorace vlastního kmene pravděpodobně vedla k vyloučení ze skupiny. A podobně to prý může zafungovat i dnes, protože nadbytek času trávený s telefonem v ruce a veškerá pozornost mířená na displej nás jaksi odtrhává od reality a vzdaluje od lidí, kteří žijí v naší těsné blízkosti. Ti jen sledují, jak píšeme jednu zprávu za druhou, kvůli čemuž se jim nedokážeme naplno věnovat – ani je pořádně poslouchat.

Stanovení hranic jako záchrana

Pokud cítíte, že potřebujete na skupinovém chatu trávit méně času, na kontrolu příchozích zpráv si vyhraďte konkrétní denní čas. Využijte i tlačítko „ztlumit“, takže vás nebude pokoušet každá příchozí odpověď člena komunity. Zamyslet byste se měli i nad tím, zda digitální komunikace přidávají vašemu životu nějakou hodnotu a eliminovat komunikační kanály, které jsou spíše obtěžující. Všechno je to o nastavení priorit. Možná to zpočátku bude chtít trochu sebekázně, ale přece nechcete trávit život ťukáním písmenek. Nebo ano?

Zdroj: www.researchgate.net/publication/338623865_Effect_of_mobile_group_chat_for_social_interaction_on_team_collaboration - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat