Být lepším posluchačem znamená mít lepší pracovní i soukromé vztahy

Umíte aktivně naslouchat? Pokud se při dialogu necháváte unést kdečím, tak máte do dobrého a chápavého posluchače daleko. Může vám to zbytečně kazit vztah s partnerem i spolupracovníky!

Zkuste zapátrat v paměti a vybavit si poslední hádku či hodně napjatý rozhovor s vaším partnerem, členem rodiny, kolegou nebo přítelem. Opravdu jste si navzájem naslouchali, nebo tam bylo jen hodně křiku a rozhazování rukama, načež to celé skončilo odchodem a prásknutím dveřmi bez jakéhokoli vyřešení? Ptáte se, co je to za divnou otázku? Ona totiž schopnost skutečného naslouchání může zlepšit nejen komunikační dovednosti, ale i mezilidské vztahy. Bohužel ji ale nemáme všichni.

Krok první – žádné rušivé vlivy

Aktivní naslouchání vyžaduje velmi klíčový bod, kterým je vaše plná pozornost. Jen tak můžete přijímat verbální i neverbální zprávy, které mluvčí posílá a také na ně reagovat. Jinými slovy – žádné lustrování sociálních sítí ani kontrola příchozích e-mailů, stejně jako přemýšlení o tom, co všechno je potřeba nakoupit. Jste jen vy, váš společník a „ta věc“, o které se diskutuje. „Když jsme aktivními a zaujatými posluchači, věnujeme druhému svou veškerou pozornost, proto jsme otevření tomu, co se říká,“ potvrzuje americká rodinná terapeutka Leanna Stockard. A na co si dát extra pozor?

Řeč těla jako velmi podstatný faktor

Že skákat někomu do řeči není ani trochu slušné, to víme už od dětství. Platí to ale i pro řeč těla, což dochází málokomu. „Dobrý posluchač nenarušuje dialog neverbálními gesty, jako je například koulení očí nebo otáčení se zády. Zkrátka to není vhodné ani fér,“ dodává jmenovaná specialistka. Nechte tedy toho, kdo s vámi něco řeší, domluvit. Příležitost k vyjádření budete mít také, tak ukažte, že jste chápaví a chcete znát všechny argumenty.

„Aktivní naslouchání umožňuje v profesním životě prozkoumat různé přístupy k práci a vylepšuje komunikaci s kolegy. Prolíná se i do života soukromého, protože když lidé mají pocit, že je jim nasloucháno a jejich názor je respektován, má komunikace úplně jiný rozměr,“ uzavírá terapeutka Leanna Stockard.

Zdroj: www.realsimple.com/active-listening-definition-7566621 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat