Neorganizovaná připoutanost ve vztahu je extrémní formou nejistoty

Neorganizovaná připoutanost je nejvzácnější a nejextrémnější forma nejisté vazby, protože je výsledkem velmi specifických druhů traumat. Ale je důležité porozumět jejím známkám a příčinám, abyste mohli pracovat na vytvoření bezpečnějšího a láskyplnějšího vztahu.

Dezorganizovaná vazba je charakterizována extrémní touhou být v intimním vztahu a stejně intenzivní obavou, že v takovém vztahu skutečně bude. 

Člověk s úzkostlivým stylem připoutání chce natolik být v bezpečném vztahu, že je schopen přehlédnout mnoho varovných signálů a ve vztahu zůstane, i když je nezdravý. Někdo se stylem vyhýbavého připoutání se tak bojí intimity, že lidi od sebe odstrkuje, nebo se za každou cenu vztahům vyhýbá. 

Někdo s neuspořádaným stylem připoutání dělá obojí. Touží po intimitě a zároveň se jí vnitřně děsí. Je to tam a zpět mezi dvěma extrémy.

Příčiny neorganizované připoutanosti

Dezorganizovaná vazba je považována za výsledek extrémního traumatu z dětství. Zatímco trauma může mít mnoho podob, předpokládá se, že tento styl pochází specificky z traumatických situací, kdy se osoba, na které se dítě cítí závislé na přežití, stává spíše zdrojem strachu než bezpečí. 

U dítěte, které zažilo jakoukoli formu zneužívání, se může vyvinout dezorganizovaná vazba, stejně jako u dítěte, které bylo svědkem toho, že se blízká osoba dopustila násilného nebo hrubého činu vůči někomu jinému. Zanedbávání nebo opuštění mohou být také traumatické, ale pravděpodobněji povedou k úzkostným nebo vyhýbavým stylům vazby.

V případě dezorganizované vazby se stává zdrojem strachu osoba, která dítě nebo jiné lidi před dítětem týrala. Tato osoba, která měla být zdrojem bezpečí, se stává hrozbou, které se dítě musí naučit vyhýbat, aby přežilo.

Jak vypadá neorganizovaná připoutanost ve vztahu

Když se člověk s neorganizovaným stylem připoutání přiblíží k jakémukoli typu intimity nebo blízkého svazku s jinou osobou, je naplněn ohromujícími a protichůdnými pocity touhy a strachu. To může způsobit mnoho problémů od přílišné závislosti přes nedostatek důvěry až po sabotování vztahů.

Jak mít zdravý vztah s neorganizovaným stylem připoutání

Jakkoli se vám může zdát nemožné důvěřovat druhým a cítit se po traumatu znovu v bezpečí, je možné prolomit tento vzorec a stát se schopnými být v bezpečném a zdravém vztahu. Zde jsou některé z nejdůležitějších kroků, které můžete podniknout.

Promluvte si s terapeutem

I když je určitě možné mít zdravý vztah s neorganizovaným stylem připoutání, často je k tomu nutné vyléčit základní trauma. Může být bolestivé čelit této minulosti a možná ani nevíte, kde a jak začít. Odborně vyškolení terapeuti vám mohou pomoci bezpečně procházet tímto bolestivým a ohromujícím procesem.

Napište si deník

Pokud nejste připraveni navštívit terapeuta nebo ho navštěvujete, ale ještě nejste připraveni prozkoumat své trauma, jemnějším prvním krokem může být vlastní vyjádření. Můžete začít tím, že popíšete holá fakta o své traumatické minulosti: kdo, co, kdy a kde. Potom se každý večer posaďte a napište o svém dni a přemýšlejte o všech událostech nebo myšlenkách, které by mohly souviset s vaším neorganizovaným stylem připoutání nebo traumatem. Získání určitého pocitu kontroly nad zážitkem tímto způsobem může nakonec učinit úkol otevřít se terapeutovi méně skličujícím.

Milujte sami sebe

Dezorganizovaná připoutanost má tendenci přicházet se spoustou negativních myšlenek. Můžete mít pocit, že jste nemilovaní nebo že si nezasloužíte zdravý a láskyplný vztah. Jedním ze způsobů, jak začít léčit, je čelit těmto negativním myšlenkám soucitem. 

Všímejte si svých předností a věcí, které děláte správně. Možná máte pocit, že žádné nejsou, ale můžete začít i menšími věcmi. 

I malé skutky laskavosti, které poskytneme druhým nebo více potřebným, u nás může zvýšit pocit vlastní hodnoty a sebeúcty, proto zkuste dobrovolně pracovat v útulku nebo pomoci sousedovi vyložit potraviny.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat