Zlepšete své vztahy efektivní komunikací

Lidová moudrost říká, že dobrá komunikace může zlepšit vztahy, zvýšit intimitu, důvěru a podporu. Platí to i naopak: špatná komunikace může oslabit vztah, vytvářet stres, nedůvěru, a dokonce opovržení. Jak ve vztahu efektivně komunikovat?

Protože konflikt je ve vztazích prakticky nevyhnutelný (a nemusí nutně znamenat potíže), můžete snížit značné množství stresu a zároveň posílit své vztahy, pokud si vybudujete znalosti a dovednosti, jak konflikty zvládat zdravým způsobem.​

Abyste se stali někým, kdo praktikuje zdravý konflikt, je důležité uvědomit si vzorce a destruktivní postoje, které mohou konflikt ve vztahu prohloubit.

Úplně se vyhnout konfliktu

Někteří lidé raději neřeknou svému partnerovi nic, dokud nejsou připraveni vybuchnout, než aby o svých frustracích diskutovali klidným způsobem.

Mohlo by se zdát, že vyhnout se hádkám je méně stresující cesta, ale obvykle to způsobí větší stres pro obě strany, protože napětí roste, rozhořčení se rozmnožuje a výsledkem je mnohem větší hádka.

Je mnohem zdravější konflikty řešit. Tyto asertivní komunikační dovednosti vám mohou pomoci říkat věci tak, aby vás s větší pravděpodobností slyšeli, aniž byste byli vůči druhé osobě neslušní.

Nebuďte v defenzivě

Popírání odpovědnosti krátkodobě zmírňuje stres, ale vytváří dlouhodobé problémy. Pokud nebude mít partner pocit, že mu nasloucháte, nevyřešené věci se budou hromadit a problémy porostou.

Nesnažte se všechno zevšeobecnit

Když se stane něco, co se nám nelíbí, máme někdy tendenci zobecňovat. Vyhněte se ale větám začínajícím na „vždycky“ a „nikdy“. Zastavte se, nadechněte a zamyslete se nad tím, zda je to skutečně pravda.

Nemusíte mít vždy pravdu

Téměř nikdy neexistuje jednoznačně „správný“ nebo „špatný“ způsob – a už vůbec není ten váš názor vždy ten správný. Nevyžadujte, aby váš partner viděl věci stejně, a neberte to jako osobní útok, pokud má jiný názor. Hledejte kompromis nebo se dohodněte na nesouhlasu a pamatujte, že ne vždy existuje „správné“ nebo „špatné“ a že mohou platit dva úhly pohledu.

Nikdo z nás neumí číst myšlenky

Místo toho, abychom se snažili zjistit přání, myšlenky a pocity svého partnera, rozhodneme se, že dobře „víme“, co si partneři myslí a co cítí. Bohužel to je většinou pouze na základě chybné interpretace jejich činů – a téměř vždy většina z nás předpokládá to negativní! 

Nezapomínejte naslouchat

Někteří lidé při argumentaci druhé přerušují, obracejí oči v sloup anebo si v duchu zkoušejí, co řeknou, místo toho, aby skutečně naslouchali a snažili se partnerovi porozumět. To ale brání vidět jiný úhel pohledu a nepřispěje k tomu, aby váš partner chtěl vidět ten váš!

Hra o vině

Někteří lidé řeší konflikty tím, že kritizují a obviňují druhou osobu z dané situace. Přiznání jakékoli vlastní slabosti vnímají jako oslabení své důvěryhodnosti, vyhýbají se tomu za každou cenu, a dokonce se snaží partnery potrestat za „provinění“.

Nesnažte se "vyhrát"

Když se zaměříte na to, abyste „vyhráli“ každou hádku, váš vztah nakonec prohraje. Smyslem diskuze o vztahu by mělo být vzájemné porozumění a dosažení dohody nebo řešení, které respektuje potřeby každého.

Zdroj: www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/relationships-and-communication - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat