Když ve vašem životě chybí přítomnost

Nedostatek přítomnosti? Co to zase je? Ve zkratce zhruba to, že příliš málo prožíváte přítomný okamžik. Delší vysvětlení a jak to napravit najdete níže.

Myslím, tedy jsem – ano, vědění je moc. My lidé jsme poměrně bystré mysli a přikládáme tomu velký význam, zvláště v naší společnosti. Stydíme se za hloupé otázky nebo pravopisné chyby a šílíme, když pro něco nemáme vysvětlení. 

Jsme víc než myslící bytosti 

Ale naše schopnost myslet a vidět spojení mezi letícím listem a větrem není vše, co nás definuje. Protože to, na co někdy zapomínáme je, že každá naše myšlenka je svázána s naším tělem. Bez živého, lidského organismu nemůže existovat žádný komentář k příspěvku na Instagramu. A jako fyzikální jednotka potřebujeme nejen střik z jablečné šťávy, gratinovaný brambor a spánek, ale také zážitek z přítomnosti. To znamená blízkost, bezprostřednost a procítění okamžiku. 

Málo přítomnosti způsobuje nevolnost

Prožitek přítomnosti vzniká z metabolického vztahu ke světu. Něco prožívám skrze své tělo nebo cítím jinou osobu a zažívám rezonanci. Ve chvílích prožívání přítomnosti naše myšlenky ustupují do pozadí a dostáváme se do stavu plynutí. Třeba když se necháme unést atmosférou na festivalu. Nebo zapomenout na čas ve společnosti přátel a najednou si uvědomit, že jsme v restauraci poslední. Nebo když při běhání necháme všechny starosti za sebou. Nebo cítíme slunce na kůži, slyšíme šum moře, cítíme sůl ve vzduchu a nemyslíme na nic jiného. Takové okamžiky v životě potřebujeme, abychom zůstali zdraví. Mít rovnováhu a protiváhu myšlenkovému světu, ve kterém se neustále nacházíme. Ve kterých plánujeme, odškrtáváme úkoly, hledáme důvody a očekáváme nejhorší. A vytváříme vzpomínky.

Ale jak můžeme včas rozpoznat, že máme nedostatek přítomnosti? 

Touha po dotyku

Nejdůležitější a zároveň nejsilnější prožitek přítomnosti obecně prožíváme v kontaktu s druhými lidmi, ve vazbě a fyzické i emocionální blízkosti. Ne v hovoru přes Zoom, ne v chatu WhatsApp, ale ve skutečném bytí spolu. Nedostatek přítomnosti se proto může projevit silně pociťovanou potřebou lidské blízkosti a doteku – ne v sexuálním smyslu, ale obecněji po něčem jako je objetí, ruka, která nás tře po zádech nebo nás drží. 

Sklony k napjatosti

Pokud se často přistihneme, že přemýšlíme a opakovaně sklouzáváme do kolotoče myšlenek, ze kterých jen těžko nacházíme cestu ven, může to být důsledek a příznak toho, že v našem každodenním životě nezažíváme dostatek přítomnosti – a málo se setkáváme s přáteli. 

Poruchy spánku

Pokud večer nebo v noci ležíme v posteli a naše racionální myšlenky nám nedovolují se uklidnit, může to být způsobeno převahou smysluplné kultury v našem každodenním životě. Jiný příběh je, když jsme emocionálně rozrušení nebo emocionálně zpracováváme dojmy z dne – v tomto případě nemůžeme dojít k závěru, že je nedostatek přítomnosti.

Bezcitnost

Pokud se příliš zapojíme do abstraktního světa myšlenek, v určité chvíli přestaneme mít dostatek mentální kapacity pro emoce. Radost a nadšení prožíváme méně intenzivně, téměř necítíme žádný hněv nebo smutek, spíše se cítíme otupělí a rezignovaní.

Obtíže užívat si společnost

Nedostatek přítomnosti může vést k potížím s nalezením kontaktu s lidmi a zapojením se do společnosti. Pokud se často cítíme nepříjemně a izolovaně, i když jsme s jinými lidmi, a pokud naše myšlenky jsou obvykle někde jinde než na večírku nebo v kavárně, může to znamenat, že naše prožívání přítomnosti již bylo narušeno.

Spojení s okolím je nejsilnějším spouštěčem prožívání přítomnosti. Neexistuje nic, co by mohlo nahradit přímý lidský kontakt. Protože ještě zásadněji než myslící bytosti – jsme stále sociální bytosti.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat