Partnerské hádky jsou zdravé a mají překvapivé výhody

Doma to zase skřípe a hádka je na spadnutí? Nevadí, konfrontace vám může zachránit narušený vztah hned několika způsoby. Dejte hněvu průchod a nedržte se při zemi!

I když se asi se svou drahou polovičkou hádáte jen velmi neradi, pravděpodobně se to stává. A víte, co? Ono je to vlastně dobře. Podle psychologů (1) totiž hádky vztah neničí, ale paradoxně hodně zlepšují. V čem tkví jejich hluboko skryté výhody?

Hlasité sdělení vlastních potřeb

Možná létají talíře, možná jen ostrá slova a vyčítavé pohledy. Buď jak buď, má to plus. „Vždy říkám svým klientům, aby se partnerovi nebáli ukázat svůj hněv,“ říká americká registrovaná vztahová terapeutka Courtney Watson s tím, že výměna názorů poskytuje skvělý prostor pro sdělení vzájemných frustrací, tužeb, potřeb i přání (2). Jinými slovy – konečně pěkně od plic protějšku sdělíte, co vlastně chcete a co naopak ne. A on vám oplatí stejnou mincí. Tahle úleva se psychicky počítá!

Žádná vypjatá přetvářka

I další americká expertka přes párovou harmonii Tina B. Tessina zastává názor, že když se doma „hádáte jako koně“, ve své podstatě řešíte aktuální problémy, které by se jinak zametly pod koberec. Po čase by na povrch stejně vypluly a ještě by mohly narůst na rozměru. Nemluvě o tom, že když nedáte najevo, co vás tíží, bude vás to vnitřně rozčilovat. Kvůli tomu budou vaše nervy vypjaté a podrážděné, čímž se vám partnerská pohoda vzdálí ještě víc. Dejte tedy emocím volný průběh, jde o váš klid.

Zaručená prevence rozchodu

Hádat se je možná nepříjemné, ale nutné. Bez něj se pár jen vyhýbá neshodám, které jednou prostě bouchnou. Dotyční se pak takříkajíc sice ozvou, ale neuctivým způsobem. Neúcta se opakuje a stává se vzorem, až přeroste v nechuť, která je receptem na rozvod. Tak nějak to vysvětluje jmenovaná terapeutka Courtney Watson, podle které hádky fungují jako prevence rozchodů.

Zdroje: (1) www.psychologytoday.com/us/blog/conflict-matters/201802/the-benefits-arguing, (2) www.bustle.com/p/7-ways-arguing-benefits-your-relationship-according-to-experts-8268192






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat