Kdy je žárlivost ve vztahu skutečným problémem

12.04.2024 | Vztahy

Za žárlivost se není třeba stydět. Je přirozené, že si člověk chce udržet toho, koho miluje, ale nic se nemá přehánět. Někdo, kdo používá svou vlastní nepřiměřenou žárlivost jako důkaz toho, že partner udělal něco „špatného“, se často snaží získat kontrolu. Poznáte to?

Žárlivost je problematická, když se používá jako záminka k izolaci protějšku. Bohužel platí, že hranice mezi „normální“ žárlivostí a kontrolu či ohrožujícím chováním je tenká. Zde je několik varovných znaků, které byste neměli podceňovat.

Povyšování

Partner neustále říká, že něco děláte špatně. („Vsadím se, že s tím fešákem chceš spát.“)  Také povyšuje své vlastní potřeby nad ty vaše, snaží se vás vykolejit a není ochotný poslouchat, že nesledujete svého kolegu, ale ten obraz za ním. Omg.

Chronické obviňování

Většina lidí by mohla pociťovat určitou žárlivost, kdyby vedle sebe měla supermodelku nebo muže roku. Jakmile však partner žárlí na kohokoli, tedy i na vlídné interakce mezi přáteli, spolupracovníky či dokonce cizími lidmi, dřív či později vám utáhne kohoutek a zavede přísnější pravidla. Je to podle vás v pořádku?

Vyvolávání viny

V mnoha emocionálně toxických vztazích hledá ovládající partner „důvod“ k ospravedlnění svého zneužívajícího chování, což často způsobuje, že se jeho uzurpovaný protějšek cítí vinen za vnímaný přestupek. („Vzhledem k tomu, že jsi tak upřeně zíral na tu servírku, půjdu napsat SMS svému bývalému. Aspoň poznáš, jak je to nepříjemné.“)

Záminka k izolaci

Dalším znakem kontrolního chování je pokus odříznout partnera od jeho podpůrného systému přátel a rodiny. To samozřejmě exponenciálně zvyšuje riziko zneužívání – už jen proto, že se snižuje šance získat podporu při odchodu ze vztahu.

Výhružky a citové vydírání

Kdekdo si pod pojmem hrozby v partnerství představí především fyzické násilí. Ale někdy červené vlajky bývají méně nápadné. Jednou přehlíženou metodou manipulátora spojenou se žárlivostí je vyhrožování sebepoškozováním. Druhá osoba může říci, že pokud budete flirtovat s někým jiným, ublíží si. Ani tohle není fér.

Vlastní cenzura

Pokud se přistihnete, že cenzurujete sami sebe, jak o partnerovi mluvíte se svou rodinou nebo známými, tajíte důvody, proč nemůžete chodit ven, pak je žárlivost ve vašem vztahu problematická a přesahuje meze. Berte to vážně.

Zdroje: www.psychologytoday.com/intl/blog/friendship-20/202203/7-signs-partners-jealousy-is-problem






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat